Archiv se stěhuje. Rekonstrukce Daliborky bude náročná

Lucie Steklá 2021-12-31 09:25:52

Památkově chráněná budova na Mírovém náměstí má narušenou statiku, propadl se sklep.

Louny (lus) Velké stěhování dokumentů a knih z okresního archivu v Lounech začalo. Archiválie se nejdříve odvezou do Prahy na plynovou dezinfekci a poté se převezou do nové budovy, jejíž stavba finišuje vedle polikliniky.

Po vystěhování se budova Daliborky, stejně jako nedaleká synagoga, kde Státní okresní archiv Louny sídlil dvaašedesát let, uvolní. Budova Daliborky má ale narušenou stati-ku, před několika měsíci se navíc propadla sklepní klenba, propadá se také podlaha v další části objektu.

Měšťanský dům Daliborka na Mírovém náměstí zná v Lounech snad každý. ,,Je to nejcennější dům tohoto typu v Lounech, a jeho zvlášť vzácnou součástí je velká roubená místnost, pro jejíž stavbu byly stromy pokáceny už v roce 1515. Jsem si vědom nebývalé hodnoty tohoto domu pro náměstí, město jako celek i občany-patrioty. Minulý týden jsem proto svolal pracovní setkání, které se zabývalo možnostmi, jak by mohl tento lounský skvost sloužit dalším generacím a nestal se pouze dalším záběrem budov na historických fotkách lounských zákoutí,“ řekl lounský starosta Pavel Janda. Podle jeho slov byl jedním ze členů neformální pracovní skupiny Miroslav Perout, muž, který znovuvzkřísil nedaleký zámek Korozluky a v současné době je ředitelem společnosti Lázně Kyselka.

Pracovní skupina doporučuje, aby po od-chodu archivu, tedy zhruba v prvním čtvrt-letí roku 2022, bylo navázáno na hotový stavebně historický průzkum a v první řadě se nechal zpracovat stavebně historický průzkum budovy včetně prověření její sta-tiky. Od toho se město pak odrazí nejprve ke statickému zajištění a následně nutné rekonstrukci budovy.

Podle znaleckého posudku statika, který město nechalo zpracovat, je narušena statika v zadní části objektu. Zajištění statiky, bez čehož nebudou moci být další opravy zahájeny, vyjde odhadem na více než deset milionů korun. Větší opravou budova v minulých letech neprošla kvůli vleklému soudnímu sporu v minulosti mezi městem Louny a tehdejšími soukromými spolumajiteli.

Lounská radnice nechce, aby památkově chráněná budova na Mírovém náměstí zůstala dlouho prázdná, proto se bude muset opravou zabývat co nejdříve. V závěru loňského roku proběhla mezi veřejností anketa, jak by měla být budova využita. V ní veřejnost odmítla prodej domu. Lidé by si tam přáli reprezentační a obřadní prostory.

Daliborka je z architektonického hlediska nejlépe dochovaný středověký městský dům v Lounech. Dnešní podoba fasády se slohově hlásí na přelom 16. a 17. století, kdy dům přestavěl radní Strachota Kocurovský. V patře se zachovala srubová místnost s trámových stropem. V budově od roku 1956 sídlí okresní archiv.

Dům v severovýchodním cípu náměstí, složený ze dvou, uprostřed je spojuje arkýřový rizalit. ,,Jde o renesanční budovu vystavěnou nad gotickými sklepy, arkýř a štíty jsou pozdější, z doby kolem r. 1610. V patře je sál sroubený z těžkých neotesaných klád. Renesanční dům se staršími gotickými sklepy je hodnotnou součástí historické zástavby města a zároveň výrazným prvkem urbanistické struktury hlavního lounského náměstí,” uvádí k Daliborce Národní památkový ústav.

Chráněnou kulturní památkou je od 3. 5. 1958.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video