Náročný podzim s medailovým leskem

Alla Želinská 2022-01-02 17:54:00

Plavec Víťa Šašek přivezl ze Slovenska čtyři cenné kovy.

Náročný podzim má za sebou lubenecký plavec Víťa Šašek. S ohledem na jarní omezení kvůli koronaviru se všechny závody Česko-slovenského poháru přesunuly do podzimu a v období osmi týdnů měl Víťa hned čtyřikrát šanci soutěžit s těmi nejlepšími plavci Česka i Slovenska. Podzimní bazénová klání odstartovaly poslední zářijový víkend Strahovské sprinty v Praze. „Byl to vlastně náhradní závod v pohárové sérii, protože tradičně prvním mítinkem sezóny vždy bývá POHÁREK v Sokolově. Ten se nejdřív přesunul z března do září, až byl na-konec dva týdny před plánovaným konáním zrušen úplně. Bylo nám to v kanclu líto, tak jsme zasprintovali nejdřív organizačně a pak v bazénu,“ glosuje Víťa narychlo vyhlášený náhradní závod, na němž se tentokrát i částečně pracovně podílel jako člen pořádajícího klubu PARA PLAVÁNÍ PRAHA.

Na sprintech pokořil svůj osobní rekord na krátkém bazénu v disciplíně 50 metrů volným způsobem. „V září v Praze to pro mě nebylo úplně o umístění, byl to zvláštní formát závodu. Čtyři sprinty a stovka polohově k tomu, nic pro mě, asi jsem si to blbě zorganizoval,“ směje se. Celkově Víťa mezi téměř padesátkou mužů skončil v součtu dvou nejlepších disciplín (pohárový dvojboj, pozn. autor) devátý.

O měsíc později už se lubenecký rodák chystal v Brně na Mistrovství republiky obhajovat stříbrnou pozici na prsové padesátce a z roku 2019. Stopku mu ale vystavili reprezentační kolegové a s časem téměř dvě sekundy za svým nejlepším výkonem to stačilo jen na páté místo. „Moc mi to nevyšlo, navíc konkurence na obou prsových tratích už vyšší v domácích podmínkách ani být nemohla. Tváří v tvář plavcům, co se vrátili z Tokia, bych při optimálním vlastním výkonu stačil maximálně na brambory. Z toho pohledu je vlastně páté místo o něco přijatelnější. Celej ten závod byl pro mě zvláštní, na znakové stovce mě na obrátce diskvalifikovali, prostě celkově nic moc,“ hodnotí brněnský šampionát Víťa.

Právě kolegové z reprezentace, paralympionici Tadeáš Strašík a Jonáš Kešnar, ale chyběli 6. listopadu v Šamoríně, kde se konalo mistrovství Slovenska jako třetí závod Česko-slovenského poháru 2021. „Kluci odpočívali, mají na to po Tokiu rozhodně nárok, zároveň i naše klubová výprava byla s ohledem na restrikce o něco menší, než bývá zvykem, ale určitě si nebudu stěžovat, že nejeli – byla to pro mě šance udělat dobrej výsledek,“ komentuje absenci paralympioniků na slovenském mistrovství Víťa a nutno říct, že nabídnutou příležitost využil beze zbytku.

Zaskvěl se i v disciplínách, ve kterých se mu jindy moc nedaří a byly z toho hned čtyři cenné kovy! Vyhrál prsovou padesátku, na dvojnásobné trati byl třetí a medailovou sbírku zkompletoval stříbrem z dvoustovky volným způsobem. Navrch pak přidal ještě bronz ze znakové padesátky. „No, zpětně si uvědomuju, že to klidně mohlo být i pět medailí, kdybych totálně nepodělal znakovou stovku. Asi jsem měl strach z další diskvalifikace, a nakonec jsem dojel čtvrtej, ale jsem samozřejmě rád, že se to takhle povedlo,“ říká o výjezdu na Slovensko Víťa.

Právě výjezd na Slovensko by ale nešlo zrealizovat bez finanční podpory obce Lubenec. „Veškeré finanční podpory si moc vážím, díky! Letos to vyšlo na Slovensko a také jsem si díky příspěvku obce mohl zopakovat plavání na otevřené vodě v Rakousku, tentokrát na patnáct set metrů,“ doplňuje.

Finálovým závodem pohárové série bylo opět klání v Praze, tentokrát PARA SWIMMING CUP PRAGUE v Aquacentru Šutka na konci listopadu. Tam bylo nejlepším výsledkem handicapovaného plavce v barvách pražského domácího týmu čtvrté místo na prsové padesátce. „Co dodat, nejen naši paralympionici si už odpočinuli, tak nebylo moc o čem, ale jsem rád, že se mi po letech podařilo porazit jednoho z mých reprezentačních kolegů. Jméno zveřejňovat nebudu, kdo chce, může si to bez problémů najít,“ nabádá s úsměvem Víťa, „on kdyby si to pak náhodou někde přečetl, byl by strašně smutnej na tréninku, a to se pak těžko vysvětluje, ale nebudu zastírat, že mi to udělalo fakt radost,“ uzavírá Vít Šašek.

Foto: Závodník Vít Šašek. Za účast v mezinárodních soutěžích vděčí své rodné obci Lubenec, která ho ve sportu finančně podporuje. Foto: PARA PLAVÁNÍ PRAHA a CEHAP

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video