Architektonické kruhy si připomněli 150 výročí narození Jana Kotěry. V Lounech je autorem kolonie rodinných domů a osmidomů

Lucie Steklá 2022-01-12 19:13:25

Louny (lus) Napříč republikou si lidé z architektonických kruhů připomněli 150. Výročí narození architekta a designéra Jana Kotěry (1871 – 1923). Otec české moderní architektury Jan Kotěra se dožil pouhých jednapadesáti let, přesto ale zanechal brněnský rodák v historii české architektury nesmazatelnou stopu. Propagátor nových architektonických trendů i pedagog navrhl také dělnickou kolonii v Lounech. Vzpomínkový akt se konal u jeho rodného domu v Brně i v Lounech v ,,jeho kolonii“.

K oslavám se připojilo coby člen Čestného výboru Roku Jana Kotěry, kromě již proběhnuvších akcí, v den výročí narození 18. prosince i město Louny. Prostřednictvím místostarosty Vladimíra A. Honse za přítomnosti zástupců městské policie a lounských občanů uctilo památku architekta, který výrazně ovlivnil svým nejrozsáhlejším projektem rozvoj východní části Loun, přímo v centru Kotěrovy kolonie, zatím stále spíše ,,spícím“ to architektonickém skvostu města.

Podle Kotěrova plánu z roku 1909 se měla kolonie skládat nejen z rodinných domků pro železniční zaměstnance, ale její součástí měla být i škola, kostel, obchody, restaurace, lázně a prádelny. Finanční možnosti dráhy nebyly tak velké. Podařilo se postavit pouze horní, tzv. vilovou část kolonie včetně dvou prádelen. Po válce se Kotěra do Loun vrátil a postavil ještě tzv. Osmidomy. Přestože nebyl projekt dokončen podle původního plánu, je tento celek padesát tři domů v Kotěrově kolonii, která je památkově chráněná, dosud nedoceněným klenotem české moderní architektury. Kolonie se vyznačuje praktičností, lehkým ornamentálním zdobením a pálenými cihlami v kombinaci s režným zdivem. Domy byly určeny pro dvě až jedenáct rodin. V současné době je ale většina domů ve špatném stavu.

J. Kotěra patří mezi nejvýraznější osobnosti české moderní architektury. Věnován mu měl být celý letošní rok, ale s ohledem na epidemiologickou situaci v zemi se slavnostní zahájení ,,Roku Jana Kotěry 2021“ pořádané Kotěrovým centrem architektury a Městskou částí Prahy 10. konalo až v červenci. Komorní slavnost ve strašnické ,,Kotěřově“ Trmalově vile byla spojena s ustavením Čestného výboru Roku Jana Kotěry, mezi jehož členy je i město Louny. Následovalo odhalení pamětní desky ke 150. výročí narození a otevření stálé expozice Salon Jana Kotěry. Setkání uzavřela přednáška profesora Vladimíra Šlapety o Kotěrově životní pouti. Řediteli Kotěrova centra architektury Oldřichu Janotovi předal místostarosta Loun Vladimír A. Hons propagační materiály věnované Kotěrově kolonii ve východní části města Louny s příslibem podpory publikace Rodinné domy Jana Kotěry.

U příležitosti výročí narození architekta bude v lednu na trh uvedena publikace mladé a střední generace historiků umění s názvem Mýtus architekta: Jan Kotěra 150.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video