Ptačí chřipka zabíjela i v okrese Louny

Lucie Steklá 2022-01-17 19:22:00

Ohnisko se objevilo v drobnochovu, chovatele se musí řídit nařízeními veterinární správy. Dva týdny po potvrzení ptačí chřipky na Litoměřicku se objevila další dvě ohniska. První ohniska v letošním roce se nacházejí v malochovech nosnic. Jedno z nich veterináři potvrdili v okrese Louny, konkrétně v Blažimi.

Ohnisko se objevilo v drobnochovu slepic v obci Blažim. Chovateli zde uhynulo osm z dvanácti slepic, část přeživších slepic vykazovala změny chování. ,,Také v tomto případě vyšetření veterinárními inspektory odebraných vzorků potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Zbývající kusy v chovu byly téhož dne, kdy byla ptačí chřipka potvrzena, utraceny a odvezeny k bezpečné likvidaci do asanačního podniku,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer s tím, že v chovu bude provedena předběžná dezinfekce.

Na základě určení patogenity viru budou i v tomto případě vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření s cílem zabránit šíření nákazy. SVS kvůli výskytu ptačí chřipky v Blažimi vymezila ochranné pásmo a pásmo dozoru, která zasahují do katastrů několika obcí na Lounsku a Mostecku. Ve vesnicích v ochranném pásmu, kterými jsou Blažim, Výškov u Počera, Vidovle a Třískolupy, začala platit řada nařízení. Obce v ochranném pásmu musí do středy 12. ledna provést soupis všech hospodářství, kde je chována drůbež nebo jiní ptáci chovaní v zajetí. Veřejnost musí být běžnými informačními kanály seznámena s výskytem nákazy, aby se šířilo povědomí mezi chovateli či pozorovateli ptáků. Obce také musejí zajistit a označit nepropustné uzavíratelné nádoby k bezpečnému uložení uhynulých ptáků, ať z chovů či volně žijících. Chovatelé ptactva a drůbeže musí umístit ptáky do uzavřených prostor a zamezit do nich vniku volně žijícího ptactva. Současně mají chovatelé sledovat zdravotní stav ptactva a drůbeže. Veškerá nařízení chovatelé najdou na webu města Postoloprty. Opatření v ochranném pásmu mohou být zrušena po splnění podmínek, nejdříve však po uplynutí 21 dní od vydání nařízení SVS.

Řada obcí se ocitla v tzv. pásmu dozoru. V nich musí být proveden soupis komerčních drůbežářských hospodářství a informovat veřejnost o situaci, stejně tak zajistit nádoby k bezpečnému uložení uhynulých ptáků. Také v pásmu dozoru se zakazuje veškerý pohyb drůbeže, kuřic před snáškou a jednodenních kuřat. Opatření dozoru SVS se ruší po uplynutí třiceti dní od vydání nařízení. Pásmo dozoru se v okrese Louny týká obcí Bezděkov, Bitozeves, Březno, Břvany, Dolejší Hůrky, Hořetice, Hrádek, Hradiště, Lenešice, Levonice, Lišany, Malnice, Milá, Minice, Mradice, Nehasice, Počerady, Polerady, Postoloprty, Rybňany, Rvenice, Rybňany, Selibice, Seménkovice, Skupice, Staňkovice, Stekník, Strkovice, Tatinná, Tvršice, Velemyšleves, Velichov, Vrbka, Žatec a Žiželice.

Ptačí chřipka neboli aviární influenza (AI), je nakažlivé virové onemocnění ptáků. Zdrojem onemocnění jsou volně žijící vodní ptáci, kteří vylučují virus do vnějšího prostředí především trusem. Příznaky onemocnění mohou být různé od snížení příjmu krmiva a vody, po průjmy, dýchací potíže a pokles produkce vajec. Může dojít i k náhlým úhynům bez předchozích příznaků. Některé kmeny viru AI mohou být za určitých podmínek přenosné i na člověka. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video