Starosta Klášterce: Kulturní centrum musíme naplnit, ještě je potřeba dotáhnout lázně

Redakce 2022-01-22 11:20:00

Klášterec nad Ohří – Co přinesl rok 2021 v Klášterci a na co se lidé mohou těšit v roce příštím? Na to jsme se ptali starosty Štefana Drozda v právě otvíraném novém kulturním centru.

Co přinesl rok 2021 pro Klášterec a co vám přineslo největší radost?

Jednak se povedly všechny investiční akce, které jsme si naplánovali. Začnu od toho nejdůležitějšího, na konci roku se podařilo zkolaudovat tuto stavbu, tedy kulturní centrum. Mělo to přesah do minulého volebního období, smlouva byla podepsána v roce 2018. Nejdříve se projektovalo a pak stavělo, dělali jsme to metodou design&build. Přestože přišly problémy jak s navýšenými cenami, tak s dodávkami různých materiálů, podařilo se nám zkolaudovat před Vánocemi. Muselo se posunout slavnostní otevření z listopadu na leden, ale to musí v této době každý pochopit. To je velká radost, byl to jeden z nejdůležitějších úkolů celého volebního období, nejen roku 2021. Druhá vleká radost, která stála hodně práce a která není úplně vidět, je strategické partnerství s Priessnitzovými léčebnými lázněmi v projektu společného podniku lázně Evženie. V listopadu byla spolupráce schválena a společný podnik stvrzen, probíhají teď technikálie k naplnění ustanovení orgánů. My do společnosti vkládáme městský majetek

Co to znamená pro rozvoj lázní?

Co se týká lázní, tam nyní léčebná lázeňská činnost neprobíhá, pouze ambulantní rehabilitace. Přestože máme léčebné prameny, tak je nevyužíváme. Hledali jsme strategického partnera, cílem je provozovat skutečné lázně. K tomu je potřeba postavit ubytovací, stravovací a další lázeňskou kapacitu, nejenom to, co tam dneska je. Nyní mámě kapacitu do čtyřiceti lůžek, předběžný předpoklad je zatím zhruba 200 lůžek, aby to ekonomicky mělo smysl. Bude potřeba zdravotní a lékařský personál. Bude potřeba postavit lázeňský dům s kapacitou, který by nám to umožnila. To jsou akce na další roky, společný podnik je základem.

Co vám „přinesl“ covid a dá se z něho vzít i něco pozitivního?

Obecně vidím zhoršení vztahů mezi lidmi, i podle městské policie lidé reagují více vznětlivě. Jak lidé byli uzavření, nefungoval sport a kultura, mělo to velký dopad. Samozřejmě dopad na gastroprovozy a ubytovací kapacity byl likvidační, odnesly to i školy. Když chcete i něco pozitivní, tak se více lidí naučilo dělat s počítačem a všechny porady se dělaly on-line. Tak tohle je možná to pozitivní, že se některá jednání zrychlila.

Co bude pro Klášterec v roce 2022 zásadní událostí? Co chystáte?

Otevřeli jsme kulturní centrum, což je pro nás novinka. Už vzhledem k tomu, že chod a provoz budou vypadat jinak, než když jsme ho před dvěma lety uzavřeli. Dnes tu jsou nejenom sály, ale i knihovna, zázemí pro seniory, pro místní divadelní spolek a další. Setkávání lidí bude intenzivnější. Je to prostor, který potřebujeme naplnit, a věřím, že se to během tohoto roku naučíme. Centrum by mělo mít přesah i mimo Klášterec, nabízí spoustu možností, jak kapacitou, tak technickou vybaveností. Co se týká dalších investic, máme abnormálně hodně investičních akcí, chystáme velké rekonstrukce ulic Pod stadionem a Husovy. Letos máme investice za šedesát sedmdesát milionů korun, to je hodně. A čekají nás také komunální volby.

To jste předešel moji další otázku. Budete kandidovat?

Slíbil jsem kolegům, že se do třetice pokusím obhájit post starosty.

Co byste chtěl, v případě zvolení, dotáhnout?

Jsou to právě ty lázně. Když jsem šel na tento post, říkal jsem, že Klášterec má na víc, že může být nejen městem porcelánu, ale i městem sportu, kultury a lázní. Na sportu jsme zapracovali a ještě musíme zapracovat, teď máme kulturu, a pak nám zbývají lázně.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video