Do kadaňského kláštera se vrátily repliky oltářních sošek

Redakce 2022-01-22 11:27:16

Kadaň – Po posledních restaurátorských pracích se do klášterního kostela v Kadani vrátily repliky sošek Čtrnácti svatých pomocníků a Panny Marie.

Návštěvníci, kteří prostor navštíví, se tak mohou pokochat pohledem na postavy, které zdobily oltář před několika sty lety.

V 80. letech 20. letech se původní sošky stěhovaly do chomutovského muzea. „Odtamtud byly bohužel odcizeny. Muzejníkům a policii se podařilo následně najít madonu, byla v aukci v zahraničí, ostatní sošky se nenašly,“ říká vedoucí muzea a správce františkánského kláštera Petr Liebscher Panna Marie zůstala v Chomutově, v Kadani se rozhodli nechat vyrobit repliky včetně madony.

Jak popisuje Petr Liebscher, restaurátorská firma vyřezávala sošky podle fotografií a následně vytvořených modelů. V loňském roce se sošky do kláštera vrátily, ale ještě se musely udělat korekce barevnosti. „Je to taková tečka za celou rekonstrukcí kostela. Oltář je duchovním centrem a nejdůležitějším místem celého kláštera,“ vysvětluje Petr Liebscher. „Zázračný oltář“ je starší než klášter a váže se k němu také legenda o pěti bratrech.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video