Lounsko je pátým okresem s nejvyšší nezaměstnaností. Práci hledá tři a půl tisíce lidí

Lucie Steklá 2022-01-30 18:40:00

Na konci loňského roku stoupla nezaměstnanost v Česku na 3,5 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu více než v listopadu. Zároveň v zemi mírně ubylo nabízených volných pracovních míst. Stejná situace je v okresech Ústeckého kraje, včetně našeho. Co se týče počtu nezaměstnaných, jsou na tom nejhůře tři sousedící okresy, a to Louny, Most a Chomutov. Poslední dva zmínění mají nezaměstnanost přesahující šest procent, ale ani Lounsko, Žatecko a Podbořansko se svými 5,7 procenta se nemají čím chlubit. Na přelomu roku úřad práce v okrese evidoval 3 417 lidí bez práce, celých 1 900 z toho byly ženy. Do evidence během prosince přibylo 382 lidí, vyřazeno jich bylo o sto méně, uplatnění ale našlo jen 175 z nich.

V meziokresním srovnání nezaměstnanosti se v rámci celé ČR umísťuje většina okresů Ústeckého kraje pravidelně na posledních příčkách. Naopak přední místa vzhledem k vysoké nezaměstnanosti zaujímají v jejím žebříčku, Louny jsou páté, Chomutov čtvrtý a Most třetí. Pro srovnání, okres s nejnižší nezaměstnaností v ČR, Praha východ, má jen 1,3 procenta. Zaměstnavatelé v okrese Louny v současné době nabízejí necelých patnáct stovek volných míst, což je vzhledem k počtu lidí bez práce poměrně málo. Na jedno volné místo tak připadá statisticky 2,5 uchazeče.

Co se týče obcí okresu Louny, nejlépe si dlouhodobě vede Brodec, který má nezaměstnanost stále nulovou. Jen jednoho občana bez práce má Vrbno nad Lesy (nezaměstnanost 0,8 procenta), stejně jako Želkovice (1,5 procenta). S nejvyšší nezaměstnaností v okrese, 9,2 procenta, vstoupily do nového roku dvě obce okresu - Domoušice a Nepomyšl. Nad osmiprocentní hranicí nezaměstnanosti jsou také obce Úherce, Žiželice a Nová Ves. Město Louny do nového roku vstoupilo s nezaměstnaností 5,7 procenta, práci tam nemá 652 osob. Hůře jsou na tom Postoloprty, kde je procento nezaměstnanosti 7,6 procenta.

Až do prosince nezaměstnanost loni od března víceméně klesala. Podle pracovního úřadu situace na pracovním trhu v prosinci ale odpovídala dlouhodobému stavu, ročnímu období a běžnému vývoji na konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. Ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon uvedl, že s příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství nebo stavebnictví a do evidence se hlásí větší počet lidí, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili činnost. Nezaměstnanost během celého loňského roku pak podle ředitele kopírovala klasickou vývojovou křivku, která zohledňuje sezonní vlivy. „Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnostním opatřením příznivější. Proti stejnému období prosince předchozího roku došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“ řekl ředitel. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video