Kadaňská nemocnice chce doktorům postavit domy

Redakce 2022-01-31 00:55:54

Kadaň – Nemocnice Kadaň, podobně jako každá jiná v regionu, se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu. Lékařům teď chce postavit domy, první by měly být hotové za dva tři roky.

Dříve bylo běžné, že zdravotníci či jiné profese dostávaly byty, což je často přimělo se přestěhovat a zůstat na místě, kde byla jejich práce potřeba. Některá města u této praxe zůstala, například v Jirkově nové byty vyčlenili pro profese ve veřejných službách, jako jsou lékaři, učitelé nebo policisté.

Takovou službu nabízí zaměstnancům špitálu i město Kadaň. „Jednou z velkých výhod, kterou má naše nemocnice pro nově příchozí zaměstnance, je možnost získání bydlení v městských bytech. Nabídku dosud využili převážně lékaři, kteří k nám přicházejí přímo po ukončení studia nebo se stěhují do Kadaně z Česka i ze zahraničí. V několika případech bydlení v městském bytě využily zdravotní sestry,“ popisuje ředitel kadaňské nemocnice Petr Hossner.

Teď město s nemocnicí hledají další cestu, jak si udržet kvalifikované odborníky či případně přitáhnout další. „Vybraným lékařům, primářům, vedoucím lékařům, tedy klíčovým zaměstnancům nemocnice, bych rád nyní nabídl možnost vlastního bydlení v rodinném domě a tím bych, věřím, zajistil jejich ‚usazení‘ v našem městě. Současná praxe poskytování benefitů včetně příspěvků na dopravu, stipendií, náborových příspěvků a další se setkává s kladným ohlasem a rád bych tedy tuto nabídku ještě rozšířil o výše zmíněnou možnost bydlení v rodinném domě,“ popisuje ředitel nemocnice.

Stavět by se mělo v Pokuticích, malé obci zhruba kilometr od Kadaně. Město tam má pozemky a podle starosty Jiřího Kulhánka se dohodlo s nemocnicí, že by se využily právě pro personál nemocnice. „Jedná se o plochu, kde by dle studie mohlo vzniknout čtrnáct parcel pro stavbu nových rodinných domů. Nemocnice Kadaň je připravena vypracovat projektovou dokumentaci a další potřebné náležitosti spojené s projektem a postupně by realizovala výstavbu rodinných domů, které by pak následně nabídla do nájemního vztahu klíčovým zaměstnancům nemocnice. Jsem přesvědčen, že bychom tím zajistili větší stabilizaci a provázanost s naším regionem,“ vysvětluje Hossner.

Domy by pak nemocnice nabízela svým klíčovým lidem, kteří by jí platili nájem. Pro lékařky a lékaře to může být výhodná nabídka, mohou se nastěhovat do rodinného domu, který už bude hotový. Nebudou muset řešit vlastní hypotéku. A když už se zabydlí, je mnohem větší pravděpodobnost, že už v Kadani a nemocnici zůstanou.

Jak dodává ředitel nemocnice, dá se předpokládat, že se nemocnici podaří vyjednat lepší financování s bankou a výhodnější úroky, než na jaké by dosáhl jednotlivec. A celkově se projekt nemocnici vyplatí, uvádí ředitel. „Kvalifikovaně lze kalkulovat, že přidaná hodnota nájemníka – klíčového zaměstnance převýší případnou participaci nemocnice na spolufinancování předmětných nemovitostí. A to i z dlouhodobého hlediska,“ uvádí Petr Hossner. Stručně řečeno, pokud se nemocnici podaří díky novým rodinným domům získat důležité odborníky, kteří už v nemocnici zůstanou nastálo, z dlouhodobého hlediska se jí investice vyplatí.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video