Kdo by nechtěl žít mezi hračkami? Úspěšná podnikatelka Jana Dušková z Černčic je vyrábí pro psy

Denisa Bukvajová 2022-02-01 16:20:00

Mezi její klientelu patří běžní pejskaři, profesionální kynologové a nyní už i milovníci koček. Hračky pod značkou Pískací potvůrky putují do všech koutů republiky a už nějakou dobu je dodává i do celé Evropy. Začínala sama v pokoji panelákového bytu. Po sedmi letech podnikání má pod sebou 4 zaměstnance a pracuje v dílně o 150 metrech čtverečních. S Janou Duškovou jsme se sešly u ní v provozovně za plného pracovního nasazení, a to i přesto, že je novopečenou maminkou její třetí ratolesti.

Jak vás napadla myšlenka začít vyrábět hračky pro pejsky?

Všechno vznikalo postupně, ale první podnět jsem dostala v roce 2015. Byla jsem tehdy na mateřské dovolené se svým druhým dítětem. Všechno se točilo kolem miminka a já už byla doma dlouho. Chtěla jsem se aspoň chvilku věnovat něčemu jinému a nasměrovat mozek jiným směrem. Mimo to jsem také už přemýšlela, co budu dělat po mateřské. Kamarádka si v té době otevírala salon pro psy. Já sama jsem pejskařka, tenkrát jsme doma měli jednoho, dnes už máme dva. S kamarádkou jsme se domluvily, že zkusím uplést na prodej pár oblečků pro pejsky. Což se ale ukázalo jako absolutně neefektivní. Pletení je totiž časově velmi náročné. Tak jsem si řekla, že zkusím něco ušít. Podotýkám, že jsem předtím nikdy nešila. Nejdříve jsem zkoušela ušít něco dětem. Poté, aby náš pes nepřišel zkrátka, už přišla na řadu první hračka taky pro něj. Byla to krysa a její zdokonalené vydání nabízíme na e-shopu i dnes.

Proč zrovna krysa?

Inspirovali mě moji kluci. Většinou je nadchly obrázky různých brouků, myší, hadů, netopýrů a podobně zajímavých zvířat. Tak jsem si řekla, že když může krysa fascinovat moje kluky, bude určitě zajímat i našeho psa. Důvodem byl i jednoduchý střih, který jsem si sama navrhla. A skutečně, krysa se zalíbila, nejdřív u nás doma, pak v kamarádčině salónu a postupně jsem jí začala úspěšně nabízet i na facebooku a v kynologické komunitě. Postupně jsem přidávala jiné potvůrky a vylepšovala ty stávající. Důležitá pro mě byla zpětná vazba od mých tehdejších odběratelů.

Byla v roce 2015 taková nabídka hraček pro psy? Jakou jste měla vlastně konkurenci v začátcích?

V současnosti je na trhu hraček pro psy nepřeberné množství. Když jsem začínala byla nabídka docela skromná. Takže se moje krysy i s tím původním designem dobře prodávaly. Navíc jsem je šila poctivě na starém šicím stroji Veritas ještě po mé babičce. Psi je jen tak nerozkousali. Ještě loni jsme u bratra na zahradě objevili úplně celou první krysu, kterou ode mě dostal pro svého psa.

Po jak dlouhé době už vám byl pokojík v paneláku těsný a vy jste se musela přestěhovat s výrobou do své první dílny?

Zhruba po roce a půl začaly přicházet objednávky ve větším množství. A já, abych to logisticky zvládla, založila jsem si e-shop. To byl první velký krok k tomu stát se profesionálem. Dalším logickým krokem bylo pořídit si nový prostor s novým profesionálním strojem a zaměstnat první brigádnici. Moje první provozovna měla dvě menší místnosti a byla jen jednu minutu pěšky od mého pokojíku v paneláku. Měla jsem štěstí, že se mi taková příležitost naskytla a já tak mohla skloubit rodinu s rostoucím podnikáním. Od té doby jsme se stěhovali už jen jednou, a to tzv. ze dveří do dveří, kdy se vedle nás uvolnil prostor bývalé mateřské školky Sluníčko. Tady sídlíme dosud. Občas už míváme pocity, že je to tu už také malé.

Měla jste někdy chvíle, kdy byste se na to nejraději vykašlala?

Takové chvíle mám pravidelně několikrát do roka. Ale to má asi každý podnikatel, zaměstnanec, že se mu střídají etapy úspěchů a neúspěchů. Takovým hlavním důvodem, proč se na to vykašlat, je u mě velká odpovědnost. Jakýkoliv výpadek, např. když onemocním nebo mi onemocní dítě, je velmi znát a musím pak hodně zabrat, abych všechno stihla. Poslední dovolenou jsem měla před dvěma lety. Já jsem ale workoholik, takže mě to baví.

A naopak co vás potěší? Jaké míváte pozitivní zpětné vazby od zákazníků?

Jak našich klientů přibývá, přibývá i hodně ohlasů, většinou jsou to kladné reakce. I po letech nám třeba posílají fotky našich „úplných“ nezničených hraček s jejich pejsky. Nejdůležitějším ukazatelem je pro nás reakce psů. Ty máme samozřejmě zprostředkované od jejich nadšených páníčků, kteří si hračky opakovaně objednávají. Máme takovou skupinu našich věrných zákazníků, kteří, když vydáme novou potvoru – hračku, oni si ji hned objednají. Dalo by se říct, že s námi jedou na pískacích potvůrkách od začátku, a to nás moc těší. Samozřejmě, že máme i takové zákazníky, kteří čekají, že hračka je nesmrtelná. To opravdu není a nevydrží všechno. Záleží hodně na psu, jak velký je to trhač. Pes, když chce, je schopný roztrhat úplně všechno.

Potvůrky v názvu vaší značky nejsou náhodou, támhle vidím rejnoka, vedle vosu. Jaké zvířata máte v nabídce a kdo vymýšlí jejich nové varianty?

Kromě naší slavné krysy máme rejnoka, netopýra, mravence, poletuchu, žábu, hada, vosu, sršně, zajíce, co si teď namátkově vybavuji. Většinou potvůrku vymýšlím já. Stejně jako moji kluci i já se vyžívám v těch pro mě fascinujících potvorách, nechci říct na plnou pusu přímo v havěti, ale já tomu tak říkám. Vždycky chci, aby to nové zvířátko bylo něčím zajímavé. A to ta „havěť“ prostě je.

Máte klienty i z řad profesionálních kynologů. Jak používají vaše hračky?

Ti používají zpravidla motivační, přetahovací hračky jako třeba mopy na amortizéru, přetahovadla s králičí kožešinou nebo s ovčí kožešinou. Je to namísto klasického pamlsku. Zase záleží na psu, někteří si rádi hrají, přetahují se o tu hračku, proto to pro ně může být motivační. U jiných fungují lépe klasické pamlsky. Kde zafungují lépe naše hračky, tam kynolog rozhodně ušetří.

Máte nějaký nový nápad, nějakou zásadní inovaci pro zákazníky?

Momentálně máme v nabídce už zmíněné přetahovací hračky s králičí nebo ovčí kožešinou, které se řadí mezi naše bestsellery. Já bych letos chtěla zkusit nahradit pravou kožešinu za umělou, a tím docílit veganské verze. Uvidíme, jak na to budou naši psí spotřebitelé reagovat.


Napsal(a): Denisa Bukvajová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video