Zimní výprava s přírodovědci do třetihor

Redakce 2022-02-03 22:13:00

Na výpravu do třetihor se vydali zájemci s lounským oblastním muzeem. Exkurze s přírodovědci měla svůj název kvůli návštěvě lokalit s třetihorními minerály a zkamenělinami. ,,Nakonec to ale byla díky bezmála deseti centimetrům sněhu spíše výprava do zimní krajiny. I přes to dorazilo patnáct statečných návštěvníků, kteří se nenechali odradit tím, že místo hledání zajímavých minerálů a zkamenělin na polích se exkurze kvůli souvislé sněhové pokrývce odehraje spíše formou výkladu geologa na místech plánovaných sběrů,“ popsali výpravu přírodovědci.

Po úvodním výkladu geologa Oldřicha Janečka o aragonitech a ukázce jejich vzorků, navázal muzejní zoolog Mirek Bažant povídáním o správném zimním přikrmování ptáků vodních i ptáků navštěvujících krmítko bez riskování, že naší snahou ptákům spíše uškodíme. Poté stateční návštěvníci pokračovali krásnou starou hrušňovou alejí plnou různých druhů pěvců k bývalému, rekultivovanému porcelanitovému lomu. ,,Po cestě k lomu jsme si ukázali místo na poli poblíž kraje lesa, kde bychom, kdyby nebyl sníh, hledali aragonity. Z lomu zůstala zachována na ukázku jedna stěna porcelanitu hrající všemi barvami. K vypálení porcelanitu nacházejícího se nad mělce uloženými uhelnými slojemi dochází při jejich samovznícení. Porcelanit pak má barvu i podle toho, jak moc velký žár na něj při hoření uhlí působil. Z lomu jsme se vrátili zpět k autům a popojeli na naleziště zkamenělin třetihorních plžů na poli nad Korozluky,“ přiblížili výpravu. V Korozlukách geolog Oldřich Janeček pověděl něco o nalezišti samém a ukázal vzorky zde nalezené, které by bylo možné najít, kdyby neležel sníh a pole bylo zorané. Poté se všichni přesunuli přímo do Korozluk, kde je pod místním zámečkem zajímavá skála obsahující karbonátové žíly s kalcitovými acháty, které v jedné puklině objevili. Děti si opět přišly na své, a když si nemohli najít vlastní zkameněliny a minerály, dostaly nějaké na památku od geologa Oldy Janečka. V Korozlukách byla exkurze zakončena. (muz)


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video