Na cestu k nádraží svítí oranžový přechod

Lucie Steklá 2022-02-03 22:20:54

Další oranžový přechod bdí na bezpečí chodců v Lounech. Po patnácti měsících vznikl nedaleko jiného oranžového přechodu v lounské Husově ulici, který funguje od října 2020. Tentokrát blíže k vlakovému nádraží. V pořadí čtvrtou dvojice oranžových lamp na území města Louny podpořila Nadace ČEZu.

Účelem projektu bylo zřízení nového osvětlení přechodu pro chodce v ulici Husova u domu čp. 786 v Lounech a zajištění tak bezpečného přecházení chodců zejména k vlakovému nádraží, bytovým domům i lékařské ordinaci. „Přechod pro chodce se nachází před odbočkou k vlakovému nádraží, je tedy chodci hojně využíván. V jeho blízkosti se nachází ordinace zubního lékaře a pekařství s občerstvením,“ uvedla Eva Pavelková z odboru správy majetku lounské radnice. Osvětlení přechodu bylo také požadováno Dopravním inspektorátem Policie ČR za účelem zajištění bezpečnosti účastníků silničního provozu. O umístění oranžových lamp se postarala Technická správa města Loun.

„Husova ulice je průtahovou komunikací městem, takže jí denně projede značné množství osobních, ale i nákladních aut, včetně autobusů. První přechod v ní, jsme proto díky grantu Nadace ČEZ nechali nasvítit již v roce 2020. Lidé si to pochvalovali a přišlo i několik podnětů, abychom tak učinili i u přechodu o něco dál. Je hlavně využíván těmi, co jdou na vlak či naopak do města po železnici odněkud přijeli. První většinou pospíchají, aby odjezd vlaku stihli, druzí jsou naopak ještě ukolébáni klidnou jízdou, takže je snížena jejich ostražitost. V obou případech je především na řidičích, jak jsou schopnosti rychle a správně zareagovat na chodce ve vozovce, který má sice na přechodu přednost, ale sám také musí dodržovat určitá pravidla. Zvláště za snížené viditelnosti nyní řidiči uvidí přecházející daleko dříve než až v blízkosti samotné zebry,“ kvituje Pavel Janda, starosta Loun.

Osvětlení přechodu pro chodce bylo realizováno v rámci grantového řízení Oranžový přechod 2021 Nadace ČEZ, dotace 120 tisíc korun činila celé náklady na akci. Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení od roku 2013. „Celá pětina smrtelných nehod chodců se odehraje na vyznačeném přechodu. Nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče vozidla, který chodce prostě přehlédne. Nadace ČEZ proto pomáhá smutné statistiky měnit. Nejčastěji chtějí žadatelé lépe osvětlit přechody v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět. Máme radost, že Oranžové přechody si rychle získaly oblibu a přispívají k vyšší bezpečnosti v obcích,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.


Bezpečně přes silnici po nasvíceném přechodu; tak by se dal stručně do šesti slov shrnout smysl grantového projektu Nadace ČEZ s názvem Oranžový přechod.

„S nasvěcováním rizikových přechodů pomocí stejnojmenného grantu jsme začali na jaře 2013, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé republice. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím nadace finanční prostředky na realizaci osvětlení. Do hlasování se tehdy zapojilo přes 100 tisíc lidí a osvětleno bylo 35 přechodů. Nebývalý ohlas byl známkou toho, že grantové řízení mělo smysl a že ho bude mít i do budoucna. V současné době ovšem již případně s odborníky z řad dopravní policie a BESIP vše konzultují přímo jednotlivé samosprávy a samy si tak určují nejnebezpečnější místa pro přecházení komunikací ve svých městech či obcích,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V Lounech byl díky Nadaci ČEZ nasvícen první Oranžový přechod v říjnu 2014 v Žižkově ulici před mostem Veslařů v blízkosti Masarykových sadů. Je totiž důležitou spojnicí mezi sídlištěm a centrem města. Druhým nasvíceným Oranžovým přechodem se v září 2017 stal ten na Komenského náměstí, rovněž propojuje část staršího okraje centra Loun s novějšími (nákupními) částmi města. Do třetice (opět v říjnu) byl v roce 2020 nasvícen přechod v Husově ulici, a to v souvislosti s okolními nově zrekonstruovanými bytovými domy, obchody, zubní ordinací a dětským hřištěm.

Letošní poslední lednový den pak ve stejné ulici přinesl oficiální zprovoznění čtvrtého Oranžového přechodu, který zvýší bezpečnost chodců při jejich cestě na nádraží či naopak, a samozřejmě i do již výše zmiňovaných míst. „A právě proto, že město v minulosti uspělo se žádostí o grant u Nadace ČEZ již třikrát, šli jsme do toho vloni počtvrté a vyšlo to. Moc děkujeme,“ uzavírá starosta Pavel Janda. I v tomto případě nasvícení rizikového přechodu vycházelo ve finále vedení města z doporučení Dopravního inspektorátu PČR.  

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video