Prevence nepomohla, řidiče „piráty“ měří radar

Lucie Steklá 2022-02-07 04:06:00

Za překročení rychlosti hrozí vysoké pokuty i zákaz řízení.

Řítit se městem sto kilometrovou rychlostí? Některým řidičům to zřejmě přijde normální. A protože ke zpomalení řidičů v ulicích Loun nepomohla prevence, přistoupila tamní radnice k měření rychlosti pomocí radaru. Ten za tři týdny od začátku měření zaznamenal bezmála pět set přestupků. Radnice má vytipovaných několik úseků ve městě, kde je potřeba dopravu zpomalit.

Preventivní opatření, které radnice již dříve zavedla, jako bylo optické zúžení vozovky nebo omezení rychlosti na 30 kilometrů na komunikacích v blízkosti škol v době výuky. Cílem je nyní snížit rychlost a tím zvýšit bezpečí chodců. Radar byl nainstalován v závěru loňského roku a proběhl jeho zkušební provoz. Měření probíhá 24 hodin, a to vždy na jednom z radarů, přičemž radar zachytí každé vozidlo, které překročí povolenou rychlost. Měření rychlosti probíhá obousměrně. Data z radaru si přebírá městská policie, která posílá přestupky ke zpracování na odbor dopravy. Vše elektronickou cestou. „Provedeme kontrolu registrační značky a lustraci, kde se zjistí majitel nebo provozovatel vozidla. Poté se automaticky vyplní oznámení, které se postupuje odboru dopravy,“ uvedl ředitel lounské MP Radek Baláš. Louny radar, kamery a další potřebné vybavení koupily za 1,67 milionu korun.

Za tři týdny měření radar zaznamenal bezmála pět stovek přestupků. Přesněji, 466 řidičů projelo od 3. ledna kolem radaru rychleji, než by měli. „Nejvyšší naměřená rychlost na měřeném úseku, kde platí padesát kilometrů v hodině, bylo 116 kilometrů,“ dodal ředitel MP. Majitelům aut tak za překročení povolené rychlosti začnou chodit dopisy oznamující finanční postih. Sankce se bude pohybovat ve výši od sto do dvou a půl tisíce korun. Pokud řidič částku uhradí ve stanoveném termínu, přestupek se nezapíše do evidence a nepřičtou se mu trestné body. „Jedná se o přestupek podle paragrafu 125 c, odst. 1, písm. f, bod 3 a 4 – vyzýváme provozovatele na základě objektivní odpovědnosti provozovatele vozidla,“ upřesnila vedoucí odboru dopravy Blanka Sunkovská.

V Lounech jsou v současné době určena dvě místa pro měření – v Husově ulici u „malé“ pošty a v ulici 28. října v blízkosti Základní a mateřské školy Kpt. Otakara Jaroše. Řidiče na měření rychlosti žádné značky neupozorňují, kamery na sloupech ale viditelné jsou. Radar ale měří vždy jen v jedné lokalitě, která není zveřejňována, místo měření se střídá. Předpoklad je, že radar bude umisťován do úseků, kde bude docházet k častému nebo vyššímu překračování rychlosti. V současné době má lounská radnice vytipovány čtyři lokality ve městě – již zmíněné Husovu ulici a ulici 28. října, dále ulice SNP a Vladimirskou. „V Husově ulici bude radar v provozu do té doby, než dojde ke zlepšení situace z hlediska překračované rychlosti,“ dodala vedoucí odboru dopravy.

O výši finančního postihu rozhoduje úředník. Záležet bude, o kolik kilometrů v hodině řidič rychlost překročí. V případě, že řidič částku nezaplatí ve stanoveném termínu a věc půjde do správního řízení, bude vyšší i postih, a také se řidiči přidělí trestné body. Ve správní řízení jsou stanovené sankce ve výši od jednoho a půl do dvou a půl tisíce korun, a to pokud řidič překročí nejvyšší dovolenou rychlost o méně než 20 km/h a 2 trestné body. Pokud řidič překročil rychlost o dvacet a více km/h, hrozí mu postih od dvou a půl do pěsti tisíc koruna tři trestné body, v případě překročení rychlosti o čtyřicet km/h, zaplatí pokutu od pěti do deseti tisíc, připíše se mu pět trestných bodů a čeká ho zákaz řízení na dobu od šesti do dvanácti měsíců.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video