Starosta Radek Reindl: Neztrácejme chuť se podílet i nadále na rozvoji našeho města

Alla Želinská 2022-02-07 21:40:00

Podbořanský starosta Radek Reindl na začátku posledního roku tohoto volebního období přiblížil, co se podařilo v roce minulém a jaké investice čekají město letos i v dlouhodobějším měřítku.

Co přinesl rok 2021 pro Podbořany a z čeho máte největší radost?

Podařilo se zejména udržet hospodaření Města Podbořany ve zdravých číslech, zatímco jiné obce se třeba potýkaly s finančními problémy. Město Podbořany skončilo hospodaření s přebytkem cca 84 milionů korun při zachování zastupiteli schválených hlavních pilířů hospodaření, tj. růst hodnoty aktiv a optimální množství investic. Podařilo se stále zachovat pro naše občany nejnižší možnou daň z nemovitosti, když okolní města mají tuto daň až pětkrát vyšší. Hodnota aktiv obecního majetku vzrostla na cca 1,5 miliardy korun při zachování nulového zadlužení. 

Jaká byla celková hodnota investic a kam se investovalo nejvíce?

Hodnota investic v roce 2021 byla cca 99 milionů korun. Z investic namátkou uvedu pouze zahájení inženýrských sítí Na Lišce za 21 milionů. Tenisové kurty, dokončení rekonstrukce budovy bývalého Finančního úřadu, kam se přestěhovaly veškeré kanceláře Úřadu práce tak, aby služby ÚP mohly být pod jednou střechou a občan nemusel běhat z jednoho domu do druhého, jak tomu bylo dosud, a to včetně bezbariérového přístupu výtahem. Vytvořili jsme dopravní hřiště pro děti, workoutové hřiště pro dospělé a pumptrackovou dráhu. V Buškovicích jsme realizovali za 500 tisíc korun nové dětské hřiště. Vyasfaltovali jsme komunikace a parkoviště v Doupovské, u urnového háje atd. V Sýrovicích jsme pro-vedli za cca 2 miliony rekonstrukci veřejného osvětlení. To jsme instalovali i do ulice V Tůni nebo u Valovského hřbitova. Pokračovali jsme i ve výsadbě stromů, větrolamů apod. Revitalizovali jsme plochu parku u vodní nádrže Hasičárny, kde jsme srovnali terén, udělali novou cestu s lavičkami a vysadili nové kvetoucí rostliny. Repasovali jsme všechny lavičky ve městě, zahájili úspěšně provoz kempu u koupaliště se pěknou návštěvností nejen tuzemských, ale i zahraničních návštěvníků. Upravili jsme plochu na koupališti za použití starých dlaždic z chodníků, které jsme léta shromažďovali a která teď slouží pro ledovou plochu a přes léto k ping pongu, koncertům ZUŠ v rámci letního hudebního tábora, na pořádání kulturních akcí.

Jak město ustálo covidovou situaci?

Co se hlavně podařilo, je právě zajištění podmínek pro udržení míry nákazy Covid19 v Podbořanech v nízkých číslech. Je to nejen v souboru opatření, která jsme zavedli, jako pravidelná plošná dezinfekce veřejných prostor, zastávek, hnízd na separované odpady atd. Ale i například to, že jsme pro naše spoluobčany zařídili Očkovací centrum se stálým provozem přímo v Podbořanech, které nemají ani některá mnohem větší města. Zde bych chtěl poděkovat MUDr. J. Nabboutovi za to, že s námi do toho šel. Vyšli jsme vstříc i místním podnikatelům využívajícím nájmy obecních prostor snížením nájmu na 1 Kč, aby dokázali překonat potíže.

Co čeká město Podbořany v roce 2022?

Čeká nás velice náročné období. Do nového roku vstupujeme s nejistým výhledem na vývoj příjmů a růst cest snad všeho včetně stavebních prací, což je celorepublikový problém. Tím, že jsme se na krizi včas připravovali, umožňuje nám to při zapojení přebytku hospodaření realizovat další investiční akce. Opět namátkou uvedu dokončení nového sběrného dvora, nový velký dětský zábavní a lanový park, kuličková dráha pro děti, heliport pro přistávání vrtulníků Záchranné služby, aby nemusely přistávat někde na hřišti a podobně, obří skluzavka ve velkém bazénu a dětská skluzavka v malém bazénu na koupališti, vybudování obecní kompostárny, množství asfaltových cyklostezek, pěší stezku z Podbořan do Buškovic, inženýrské sítě pro výstavbu rodinných domků Malá Osada, informační systém města včetně ukazatelů a informačních tabulí o zajímavých bodech.

A co školy ve městě?

Připravujeme k realizaci kompletní rekonstrukci zastaralé školní kuchyně ve školní jídelně, která bude stát více než 10 milionů, půdní vestavbu, výtah a rekonstrukci prostor v Masarykově základní škole, včetně rekonstrukce stávajících inženýrských sítí, zřízení nových učeben a výtahu ve škole Husova 276 a další.

Připravujete i projekty na příští roky dopředu. Jaké to jsou?

Jsou to například rekonstrukce ubytovny Barborka a její využívání pro ubytování týmu soustředění ve sportovní hale, rozšíření parkovacích možností, pokračování v revitalizaci Schillerova parku a tzv. Starého parku, zatraktivnění lokality kolem Rubínu, vybudování naučné stezky, případně částečná revitalizace bývalého mlýna cestou na Rubín. K tomu spousta dalších drobnějších akcí.

V tomto roce nás čekají komunální volby, kdy si budou občané opět volit vedení města. Co byste lidem vzkázal?

Já osobně bych byl rád, aby současní zastupitelé po všech těch peripetiích, mnohdy urážlivých příspěvcích na sociálních sítích a dalších pomluvách, které již hraničí s útoky na osobní důstojnost, neztratili chuť se podílet i nadále na rozvoji našeho města. Protože město budeme mít takové, jaké si ho uděláme my tady. Krásně to ukázal právě uplynulý rok, protože nám by tady například očkovací centrum, testovací místo a další věci nikdo nezřídil. Naši občané by museli jezdit do jiných měst. A my jsme dokázali, že si zájmy Podbořan umíme prosazovat. Proto chci poděkovat všem, kterým není chod našich Podbořan lhostejný. Všem, kteří se na něm podílejí a všem, kteří vědí, že Podbořany jsou právě tím nejlepším místem pro jejich život. Jako to vnímám já se svou rodinou a právě té bych chtěl snad poprvé tady veřejně poděkovat také, protože to, s čím se musí potýkat, bych nikomu nepřál. Všem vám přeji, ať ten rok 2022 je pro vás rokem zdraví, štěstí, pracovních úspěchů a vůbec tím rokem, který vám zůstane v krásných vzpomínkách.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video