Motorové vozy se vrátily do provozu

Lucie Steklá 2022-02-11 16:28:59

Od začátku roku se vlaky na tratích z Loun do České Lípy a Kralup nad Vltavou potýkaly s komplikacemi. Nejezdili. Nečekaný problém s motorovými vozy typu RegioShuttle 1, které České dráhy loni uvedly do provozu na zmíněných tratích, řešili od nového roku. Většině vozů totiž nešel nastartovat motor. Důvodem byla propadlá platnost vozů.


Českým drahám se podařilo ve spolupráci se zahraničními partnery obnovit provoz všech čtrnácti bohemizovaných motorových vozů typu RS 1, zakoupených v Německu a dříve provozovaných u společnosti SWEG, obnovit dříve, než se původně očekávalo. Vozy tak od minulého úterý začaly postupně zajišťovat své plánované výkony na tratích Louny - Česká Lípa, Louny - Kralupy nad Vlatvou a Velvary. „Během úterý došlo k zařazení dalších motorových vozů RS 1 do plánovaných oběhů. Příčinou závady byla softwaerová chyba při zpracování roku 2022 v oblasti řídicí jednotky,“ vysvětlil Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí Českých drah.

Podle jeho slov zajistili technici Oblastního ředitelství osobní dopravy Západ provozního pracoviště Louny ve spolupráci se zahraničními partnery dočasné řešení, které zajišťuje opětovný bezpečný provoz vozů. „Práce na finálním odstranění chyby s našimi partnery pokračují a předpokládáme, že už nebudou mít bezprostřední vliv na nasazení vozů RS 1 do běžného provozu,“ dodal P. Šťáhlavský.

Do provozu tak železničáři museli začátkem letošního nasadit staré modely, původní motořáčky. „Potřebujeme od zahraničního výrobce těchto vagonů instalační software pro další období,“ uvedl tehdy k problému mluvčí Českých drah. Firma, která vozy dodala, českého dopravce údajně neupozornila, že řídicímu programu na přelomu roku vyprší platnost. Zhruba dvacet let starou, ale koncepčně moderní techniku, si dopravce pořídil z druhé ruky z Německa. Typ vlaků si České dráhy pořídily loni na konci léta především kvůli tomu, že se jedná o nízkokapacitní vozidla vhodná pro lokální tratě.

Nové nízkopodlažní motoráky řady 841.2 Stadler RegioShuttle RS1 vyjely na železniční trať mezi Postoloprty a Českou Lípou vyjely loni 23. září v rámci linky U11. V rámci plánované modernizace je do vlaků ještě dosazována Wi-Fi a upravený audiovizuální informační systém. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video