V kadaňské porodnici se narodilo za rok 908 dětí. „Naším cílem je porod jako pozitivní okamžik,“ říká primářka

Iva Ch. Růžičková 2022-02-13 19:28:00

Kadaň – Do kadaňské nemocnice jezdí rodit ženy ze širokého okolí. „Celý rok 2021 využívaly kadaňské rodičky nové oddělení šestinedělí, které bylo otevřeno v září 2020. Jedná se o patnáct nových pokojů hotelového typu s vlastním sociálním zázemím, klimatizací, televizí, wifi a lednicí,“ informoval o inovacích v porodnici Petr Hossner, ředitel nemocnice Kadaň. „V minulém roce v naší porodnici přišlo na svět 908 dětí: 458 chlapců a 450 dívek. Z 904 porodů proběhla většina spontánně. Císařských řezů bylo 130,“ prozradil dále data za uplynulý rok. Na otázky týkající se provozu porodnice odpovídala primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Vršková.

Jaká opatření muselo vaše oddělení přijmout během zimního období? Trvá ještě zákaz návštěv na oddělení mimo přítomnost doprovázející osoby při porodu?

Během zimního období jsme žádná opatření přijímat nemuseli. Dle aktuální situace jsme přizpůsobili prostory Centra aktivního porodu pro rodičky s onemocněním covid 19. Po celé období jsme umožnili a umožňujeme přítomnost otce, popřípadě jiné blízké osoby, při porodu. Na oddělení nadále zatím platí zákaz návštěv (v době rozhovoru, v době vydání už to může být jinak – pozn. red.). Výjimku mají pouze otcové, a to po předložení negativního antigenního nebo PCR testu.

Stoupá v poslední době zájem o přirozený porod v Centru aktivního porodu?

Zájem o přirozený porod nestoupá, zůstává stejný jako v minulých letech. Pozorujeme spíše lehký pokles. Důvodem může být to, že běžné fysiologické porody se snažíme vést přirozeně, i když se nejedná o porod v Centru aktivního porodu.

Co jsou pro porod v nemocnici Kadaň neakceptovatelné požadavky porodního plánu?

Neakceptovatelný požadavek porodního přání je nemonitorování stavu plodu při porodu – pravidelný poslech ozev a natáčení monitoru - CTG záznamu plodu, a to minimálně každé tři hodiny během porodu. Dále neakceptujeme požadavek vaginálního nevyšetřování v průběhu porodu. Vyšetření musí být provedeno vstupně při příjmu a po domluvě s rodičkou i minimálně jednou až dvakrát v průběhu porodu. Vyšetření je důležité pro posouzení správného naléhání hlavičky a správného postupu hlavičky při porodu, dále k vyloučení dalších možných komplikací, jako je například výhřez pupečníku.

Máte dobrou zkušenost s porody s doprovodem duly?

V naší porodnici se běžně setkáváme s přítomností dul při porodu, zkušenosti máme převážně dobré. Komunikativní dula, spolupracující s personálem porodnice, je jistě pro rodičku přínosem. Přítomnost vlastní porodní asistentky je možná, pouze pokud rodičku doprovází a nezasahuje do práce personálu, tedy plní v tomto případě funkci duly a vlastní porod nevede.

Co vám při vaší práci přináší největší radost a čím se můžete za své kolegy pochlubit?

Největší radostí a odměnou je pro celý kolektiv šťastná, zdravá maminka se spokojeným miminkem v náručí. Naší snahou je, aby porod nebyl pro rodičku negativní zkušeností, ale byl to okamžik, na který bude ráda vzpomínat.


Napsal(a): Iva Ch. Růžičková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video