Výstava na dva týdny přiblíží pouť Volyňáků

Lucie Steklá 2022-02-15 10:30:31

Pouť českých emigrantů do Ruska přiblíží výstava v Oblastním muzeu Louny. Zahájí ji úterní přednáška Dagmar Martinkové, předsedkyně Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel.

Výstava v lounském muzeu přiblíží pouť českých emigrantů do Ruska od jejich příchodu v 19. století po jejich jednotlivé návraty do vlasti zapříčiněné různými událostmi. „Ať už to byla 1. nebo 2. světová válka, v nichž se volyňští Češi aktivně zapojili po bok československých vojáků, nebo černobylská katastrofa. „Volyňáci“ přicházeli hlavně na místa opuštěná sudetskými Němci. V prodeji budou publikace s volyňskou tématikou. Výstavu připravilo Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel a přístupná bude po dobru dvou týdnů, do 27. února,“ zve lounské muzeum.

Panely obohacuje soubor dokumentačních fotografií a osobních příběhů, jež líčí až neskutečné životní osudy našich krajanů po celé období jejich života na Volyni včetně období národnostních sporů na území současné Ukrajiny. To vše na pozadí dějin Ruska, poté Polska a nakonec bolševického Sovětského svazu. Výstava též zaznamenává aktivní zapojení volyňských Čechů v československých legiích v první světové válce a jejich působení ve vojenských jednotkách v období druhé světové války.

Putovní výstavu vypracovala Historicko-dokumentační komise Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. Výstava vznikla v roce 2012 a v roce 2017 byla doplněna novými panely, které se věnují návratu černobylských a novodobých reemigrantů s českými kořeny z Ukrajiny do své „pravlasti“. Celkově má patnáct panelů. K výstavě je vypracována vědomostní křížovka a pracovní list pro děti druhého stupně ZŠ a SŠ. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video