Z nemocnice Žatec vyrážejí na Ukrajinu

Oldřiška Hradcová 2022-02-28 13:56:47

Žatec – Žatecká nemocnice chystá evakuaci rodin svých zaměstnanců z Ukrajiny. Ve třech dodávkách vyráží v pondělí večer zástupci včetně ředitele nemocnice Jindřicha Zetka k maďarskému přechodu. Přivézt by měli přibližně devatenáct Ukrajinců.

„Máme asi dvacet pět zaměstnanců z Ukrajiny. Většina má rodiny v centrální části nebo ještě dál na východě, takže mají problém se vůbec dostat na místo srazu. Situace je nejasná, ale mám informace, že už by mělo být osm lidí připraveno. Přes hranice je k nám převede můj kamarád,“ popsal situaci ředitel Nemocnice Žatec Jindřich Zetek. Ten díky svým ukrajinským kontaktům vytvořil improvizované sběrné místo ve městě Chust, které se nachází u hranic s Rumunskem a Maďarskem. Pro uprchlíky, které by během úterý měli dovézt do Česka, již mají připravené ubytování. „Zřídili jsme v nemocnici dispečink a kontaktní místo na ubytování a dopravu. V databázi máme už asi dvě stě míst například v hotelech na horách nebo v Mostě. Aktuálně dojednáváme detaily také s majiteli nemovitostí v Žatci a se starostkou města,“ objasnil Zetek. Sám má již od soboty doma ubytovanou matku s dvěma dětmi, kterým se ještě podařilo ukrajinské hranice překročit vlastní dopravou. Prostřednictvím zřízeného dispečinku se podle Zetka podařilo zprostředkovaně zajistit evakuaci již desítkám dalších lidí.

„Povezeme s sebou také zdravotnický materiál ve výši padesáti tisíc korun, který nemocnice poskytne jako dar. Během pondělí bychom také chtěli spustit veřejnou sbírku, jejíž účet bude dostupný na webových stránkách nemocnice,“ dodal ředitel. Podle jeho informací prozatím nikomu z ukrajinských zaměstnanců nemocnice povolávací rozkaz na základě mobilizace nepřišel. Situace se ale může kdykoliv změnit. „Nemocnice nebude nikoho omezovat v tom, aby šel bránit svojí vlast. To, že nám to způsobí případně vážné provozní problémy, je fakt, ale bránit jim určitě nebudeme,“ zdůraznil na závěr ředitel.


Napsal(a): Oldřiška Hradcová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video