Čestný občan Loun Jaroslav Kubera má pamětní desku na rodném domě

Lucie Steklá 2022-03-01 13:20:20

Pamětní desku má od minulé neděle na svém rodném domě Jaroslav Kubera, lounský rodák a bývalé předseda Senátu. Desku odhalila jeho manželka Věra, na významného politika zavzpomínal bývalý lounský starosta Jan Kerner. Kubera, který náhle zemřel před dvěma lety, by tento týden, 16. února, oslavil 75 let. S umístěním desky na domě č. p. 653 ve Vladislavově ulici Louny souhlasili majitelé domu, vyhotovit ji nechala radnice.


„Lounský rodák, který to svou pílí a pracovitostí dotáhl až na druhého nejvyššího ústavního činitele, si zaslouží titul čestného občana a desku na rodném domě,“ řekl starosta Loun Pavel Janda.

Na Kuberu zavzpomínal bývalý lounský starosta Jan Kerner, který s Kuberou dlouhá léta spolupracoval coby ředitel sportovní haly v Teplicích. „Nemám připraven žádný souvislý projev, myslím, že Jarda by to tak ani nechtěl, ten vždycky improvizoval. Měl jsem ho strašně rád. Při prvním setkání, které proběhlo u něj v kanceláři v Teplicích, kam jsem se k němu objednal. Po tři čtvrtě hodině, kdy měl pocit, že už si nemáme pracovně co říci, tak mě prostě z kanceláře vyhodil. Byl to člověk, který nemarnil čas. Dokázal nastavit pravidla a nechat lidi pracovat. Říkal, že politici hlavně nesmí občanům překážet,“ zavzpomínal Kerner.

„Louny mi udělaly velkou radost,“ řekla Věra Kuberová, která je podle svých slov ráda, že na něj lidé vzpomínají. „Deska je na domě, ve kterém se můj manžel Jaroslav přímo narodil. Moc mě to potěšilo, že vůbec tady může být deska umístěna. Je to moc hezké, je to na místě, kde začal žít. Celá rodina si toho moc vážíme,“ uvedla při odhalení desky. „Hodně jsme sem jezdili. Babička Kuberová vyprávěla, jak Jaroslav proháněl dědu na kole,“ dodala.

Součástí setkání bylo i předání čestného občanství in memorian, které mu udělilo městské zastupitelstvo a to převzala manželka Věra s rukou starosty Pavla Jandy. „Za město Louny a všechny jeho občany Vám předávám pamětní list, který připomíná udělení čestného občanství panu Kuberovi. Jsem rád, že to takto dopadlo a nemuseli jsme kolegy moc přemlouvat,“ řekl lounský starosta.

Dlouholetého primátora Teplic připomíná na budově teplického magistrátu cigareta, z níž jde čas od času dým. Instalace má symbolizovat politikovu vášeň, která pro něj byla i symbolem osobní svobody. V budově teplické radnice je ještě umístěn reliéf s motivem kouře a Kuberovým mottem: „Nepodnikat a nepřekážet“. 



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video