Dobrovolníci organizují sbírky pro Ukrajinu. Sběrná místa jsou v Lounech, Smolnici či Peruci nebo Dobroměřicích

Lucie Steklá 2022-03-03 10:51:00

Lidé z Ústeckého kraje, Lounsko nevyjímaje, začali během víkendu spontánně organizovat pomoc Ukrajině. Na Lounsku probíhá sbírka organizovaná Českým červeným křížem, na sociální síti Facebook vznikla skupina Hmotná pomoc Ukrajině. Potřebné věci, převážně potraviny, včetně kojenecké stravy, či deky, mohou lidé nosit na několik sběrných míst. Organizátoři sbírek jsou v kontaktu s lidmi, kteří pomoc dále šíří a vědí, co je potřeba dovézt. Sbírka bude probíhat do 5. března. První plně naložená auta s pomocí již na hranice odjela.

„Podařilo se nám zapojit do pomoci hmotných potřeb pro Ukrajinu. Ve spolupráci s odvážnými, kteří mají prostředky odvézt hmotnou pomoc na Ukrajinu, vyhlašujeme v Lounech sbírku pro Ukrajinu,“ uvedla ve facebookové skupině Kristýna Maťáková a informace se sociální sítí začala rychle šířit. Sbírka bude probíhat v Lounech v kavárně Skáld Coffee (Beneše z Loun 134, naproti kostelu). Další sběrné místo je na obecních úřadech ve Smolnici či Peruci nebo Dobroměřicích.

Po konzultaci s Člověkem v tísni potřebujeme je zapotřebí zejména Sunar či jiné kojenecké mléko a další dětská výživa v kapsičkách! Dále je vhodné donést konzervy a jiné trvanlivé jídlo, instantní polévky, cukr, kávu, čaj, hygienické potřeby - zejména pro ženy, plynové vařiče všeho druhu, čisté a vyprané spacáky a deky + zlaté termofólie, pleny pro děti, nabité powerbanky. „Oblečení prosím nenoste, teď jsou potřeba důležitější věci. Zkuste do tašek zvlášť ukládat Vaše dary podle druhu, abychom je mohli lépe rozdělovat, děkujeme,“ přiblížila seznam potřebného K. Maťáková.

Organizátorům sbírky se podařilo propojit s hlavní vojenskou doktorkou, která zajistí zelený koridor na hranicích a od teď bereme i léky a pomůcky přímo pro vojáky a raněné. „V Kyjevě je zapotřebí individuální lékárničky, analgetika, antibiotika, gázové obvazy, různé velikosti, hemostatika, hemostyptika, obvazy či zaškrcovala, spacáky a teplé deky, přikrývky, termodeky, turistické boty, a nepotřebujeme nové, ale aby byly pohodlné a vhodné pro chlapy při obraně. Budeme vděčni za jakoukoliv pomoc,“ uvedla jedna z organizátorek sbírky Kristýna Maťáková. Aktuální potřeby sbírky sledujte na facebooku skupiny. 

Do pomoci se zapojují také obecní úřady. „Ve spolupráci s organizací Ukrajinsko evropská perspektiva vyhlašujeme humanitární sbírku. Hygienické a zdravotnické prostředky, dětské pleny, dětskou výživu, konzervy a podobný materiál přijímáme na Obecním úřadě v Dobroměřicích. Děkujeme, že pomáháte,“ uvedla obec na svém webu.

Pro občany Ukrajiny, kteří ze země uprchli a dorazili do Čech, je zapotřebí také oblečení. „Ve spolupráci s Obcí Dobroměřice vyhlašuji sbírku přímo pro maminky s dětmi, které přijely autobusem z Ukrajiny. Mají jen to, co mají na sobě, nic jiného. Proto prosím každého, kdo by měl možnost cokoliv poskytnout,“ uvedla Lucie Boučková s tím, že je zapotřebí dětské oblečení od miminka po školáky, dámské oblečení, hračky a hygienické potřeby, povlečení, ručníky, deky. „Louny a okolí, přijedu, vyzvednu a předám. Již dnes jsem předávala oblečení a hračky pro maminku s dětmi do Třebíze,“ dodala. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video