Videa streamerky a youtuberky Natálie Kárové sledují miliony lidí

Aleš Stroukal 2022-03-11 09:29:00

Rozvoru s Natálkou Károvou předcházel telefonát s jejím otcem Pavlem, zda mohu jeho dceru pozvat do kavárny nebo restaurace a promluvit si s ní o činnosti, kterou dělá ve svém volném čase. Až po získání jeho souhlasu jsem Natálce zavolal a domluvili jsme se, že naše setkání uskutečníme v kavárně v centru Žatce. Naposledy jsem ji viděl, když byla ještě dítě a jezdila na tříkolce, ale tentokrát si k mému stolku přisedla mladá dáma, a já jsem jí začal vykat. Mám s tímhle téměř vždy problém, když znám někoho z dob, kdy byl ještě v kočárku a později ve školce a tykali jsme si; hlavně tedy u dam. Ale když jsme si oba během prvních vět předcházejících vlastnímu rozhovoru mimoděk tykli, tak jsme si řekli, že to nebudeme hrotit a na vznešené vykání se vybodneme.

Natálko, přiznám se, že téma našeho dialogu je pro mne hodně těžké, protože vlastně ani přesně nevím, jaký je rozdíl mezi streamerkou, blogerkou a youtuberkou. Jsi vším, co jsem vyjmenoval?
Nejsem blogerka a možná ani pořádně nevím, jak bych ji definovala. Řekla bych, že je to autor, který píše a provozuje nějaký blog, takový internetový webový zápisník. Já jsem streamerka a youtuberka.

Dobrá. A jaký je tedy rozdíl mezi tou „strímerkou“ a „jůtůberkou“, ať máme všichni jasno?
Streamer je člověk, který pravidelně živě vysílá na platformě Twitch, která se zaměřuje jak na herní oblast, která je v Čechách nejpopulárnější, ale taktéž na kategorie pouze pro povídání, vaření, vytváření hudby, procházky a jiné běžné činnosti. Youtuber je každý pak člověk, který pravidelně vydává videa na YouTube.

V kolika letech tě napadlo něco takového začít dělat?
Začalo to v mých osmi letech, kdy jeden můj kamarád hrál na počítači hry a mě to zajímalo, a tak jsem začala hrát s ním, a protože naši rodiče se kamarádi, tak jsme byli s tím kamarádem často spolu a tam někde vznikl ten můj vztah k počítačovým hrám a k práci s počítačem vůbec.

A z hraní her ses dostala dál.
Asi ve čtrnácti jsem objevila kouzlo streamingu, kdy jsem nejprve komentovala hraní her, a později se zaměřila na talk show. Ale stále se nejvíce věnuji hrám.

Talk show se typicky zaměřuje na všechny možná odvětví nebo témata dohromady. Jdeš napříč celým spektrem nebo preferuješ jednu oblast?
Samozřejmě, že je možnost streamovat hraní her, ale třeba i vaření nebo jiné činnosti člověka, ale jsem nejvíce zaměřena na své vlastní pocity, na své osobní zážitky. Nicméně před talk show stále preferuji hraní her.

Kolik času této své zálibě věnuješ? Studuješ ještě na gymnáziu, jestli se nepletu.
Ano, studuji na žateckém gymnáziu, jsem ve druhém ročníku a na zeměpis mne učí pan profesor Ota Blail, se kterým jsi dělal nedávno také rozhovor.

To mám radost, že nás čteš! Ale abys mi neutekla z otázky o čase, který věnuješ streamování…
Věnuji té své zábavě opravdu hodně času, až moc bych řekla. A nezbývá mi mimo učení se do školy už čas skoro na nic jiného. Musím se nad tím zamyslet, protože bych se chtěla naučit třeba vařit, dobře vařit, tak jako mamka.

Tak to tě chválím. Ženu, která dobře a ráda vaří, každý manžel ocení.
(Smích) Nemám ještě manžela, jsem hodně moc mladá.

Kolik ti, Natálko, je let?
Sedmnáct.

Tak to je můj rozhovor se zatím nejmladší osobou a asi dlouho bude. Prozraď čtenářům, jaké vybavení musí mít ta, která chce být úspěšnou youtuberkou nebo streamerkou?
Musí mít opravdu hodně výkonný počítač a velmi rychlé připojení k internetu. Až budeme dělat fotku pro tento rozhovor, tak ti ukážu, jak ta moje počítačová sestava vypadá a funguje.

Tak to těším. Třeba ještě více do hloubky pochopím, čím se vlastně bavíš. A ty se jenom bavíš nebo si tím vyděláváš i nějaké peníze?
 Abych si něco vydělala, musí mi lidé na Twitchi sami přispět nebo si zakoupit u mě na kanále předplatné. Na YouTube se stačí koukat na má videa, protože tam vyskakují reklamy, za které něco málo dostávám. Každé zhlédnutí se na konci měsíce sečte a nejvíce jsem jich za měsíc měla tři miliony.

Miliony? Počkej… To mi přijde až neskutečně moc.
Je to hodně a jsem za to ráda. Ono to jedno video trvá třeba osm nebo deset minut a během té doby je v něm třeba pět reklam. A z těch jsou ty peníze.

Ty videa si sama stříháš a obohacuješ efekty?
Ne, sama ne, to bych časově vůbec nezvládla. Mám na to člověka, který to pro mne dělá, a já mu za to platím.

To je byznys! Jak dlouho jsi připojená a komunikuješ s těmi, kdo se přihlásí? A jak ví, kdy se mají přihlásit?
Když na Twitchi zapnu živé vysílání, tak sledujícím, kteří mají zapnuté notifikace, přijde oznámení. Pak podle svého uvážení mohou dorazit. Já pak povídám a vyprávím třeba hodinu, ale i dvě, tři nebo čtyři. Už párkrát jsme prováděli čtyřiadvacetihodinové streamování.

Cože? A co jídlo, pití a toaleta?
Tak pití jsem si připravila dopředu, na záchod jsem si taky občas odskočila a jídlo mi nosila mamka k počítači.

Ani ses nepochlubila, ale od tvého táty vím, že jste jednou díky hraní hry na počítači vybrali peníze na psí útulek.
Bylo to v roce 2020 a připravily jsme ještě se třemi spolužačkami streamovací vysílání, kdy jsme 24 hodin vysílaly, jak hrajeme hry, a lidé, kteří nás online sledovali…

Promiň nezdvořáčkovi, že ti skáču do řeči: bylo jich prý hodně. Pamatuješ si kolik?
Myslím, že asi tak osm set. No a někteří finančně přispěli, a my jsme vybrali osmnáct tisíc korun, které jsme pak věnovali zvířecímu útulku v Jimlíně. Můžu říct jména těch spolužaček?

Já si myslím, že tohle byla akce hodná velký pochvaly, tak určitě. Jmenuj.
Petra Barochová, Nela Štrossová a Barbora Voráčková.

A my jim děkujeme. Jak často vůbec streamuješ? Jednou, dvakrát týdně?
Kdepak, na Twitchi je důležitá pravidelnost. Pro růst kanálu tudíž musím vysílat každý den.

I teď během této bláznivé doby? Covid tě neomezil?
Naopak. Mně tahle doba naopak hodně pomohla, protože jsem měla více času na provozování této své práce a záliby v jednom, a díky tomu jsem udělala, myslím si, některá přelomová videa, která měla obrovskou sledovanost, díky nimž jsem se dostala až tam, kde jsem dnes.

Jaké je věkové složení těch, kteří tě sledují při vysílání?
Jsou to téměř všechno mladí lidé od dětského věku sedmi až deseti let až do mladíků a slečen ve věku tak patnácti let.

Napadlo tě to samé dělat v angličtině?
Napadlo, ale nechci mluvit při svých vystoupeních anglicky, a to ne proto, že by byla moje angličtina špatná, ale proto, že mě to baví dělat česky. A navíc ani nemíním oslovovat celý svět, bojím se reakce českých posluchačů a diváků, jejich možného výsměchu.

Máš při své vytíženosti čas vybrat si a sledovat nějaký seriál? Teď tu byl jeden, který viděl snad každý mladý.
Hodně sleduji seriály, a vím, na co asi narážíš…

Narážím na korejský seriál Hra na oliheň, který jsem viděl a dost se mi líbil.
Ten seriál jsem také viděla a také se mi dost líbil. No a jednou jsem se dozvěděla, že youtuber FiziStyle točil video, kde si udělal vlastní Squid Game o 100 000 korun se stejnými disciplínami, a já jsem do ní byla pozvaná. Hlavní důvod, proč jsem tam jela, bylo, abych si z toho natočila video, což se mi podařilo.

Co plánuješ po maturitě? Vysokou youtuberskou? Existuje něco podobného?
Momentálně vůbec netuším a budu ráda, když vůbec odmaturuji. Ani o vysoké škole nemám zatím vůbec představy. Slyšela jsem, že v Česku vznikla nějaká střední škola pro youtubery a vyučuje se tam například práce s videem a počítačem, což mi přijde jako velice zajímavé studium. Vysoká youtuberská zatím není, škoda!

Tu bys ale nemusela studovat, tam bys, jak koukám, mohla klidně učit.
(Smích a protočení očních panenek)

Napsal(a): Aleš Stroukal

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video