Novohradská pouť letos bude, už ne jako součást Rodinného stříbra

Lucie Steklá 2022-03-14 15:18:49

Rodinné stříbro, dotační titul Ústeckého kraje, podporoval šestatřicet akcí po celém kraji od sportovních přes koncerty až po rekonstrukci bitvy nebo zahradnický veletrh. Nově, tedy od letošního roku, jich bude pouhá desítka. Zařazeno do něj bylo také několik akcí na Lounsku, včetně Novohradské pouti na zámku Nový Hrad v Jimlíně, na seznamu ale nezůstal. Pořádání oblíbené a hojně navštěvované akce to ale neohrozí. V „seškrtaném“ seznamu Rodinného stříbra tak z Lounska zůstaly jen Dožínky v Peruci.

„Máte pravdu, že Novohradská pouť už není zařazena v programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje, nicméně, kraj přislíbil finanční podporu akce jiným způsobem, takže konání pouti ohrožuje spíš koronavirus a související opatření, než nedostatek finančních prostředků,“ uvedl na dotaz Lounského Pressu ředitel zámku Josef Kabát. Vzhledem k vládním nařízením, které plánují velké rozvolnění to pro letošní rok, může znamenat, že se pouť bude moci konečně uskutečnit. Podle hejtmana Jana Schillera se pořadatelé čerpající doposud dotace z Rodinného stříbra nemusí bát, že automaticky přijdou o podporu hejtmanství. „Od roku 2022 mohou žádat a komunikovat s našimi výbory a komisemi, které budou posuzovat žádosti v jednotlivých oblastech, jako je třeba sport nebo kultura. Pokud výbor rozhodne, že si nějaká akce podporu zaslouží a doporučí ji zastupitelstvu, neměl by to být problém,“ řekl hejtman.

Na plánu akcí na tento rok vedení Nového Hradu v Jimlíně intenzivně pracuje. „Stejně jako v posledních dvou letech je to obtížné, protože nikdo neví, co a v jakém rozsahu se bude moci uskutečnit. Naplánované akce postupně zveřejňujeme na našich stránkách. Návštěvníci by se měli dočkat všech akcí, na které jsou zvyklí z předpandemických let,“ věří ředitel zámku. Podle jeho slov zámek v minulém roce zaznamenal výrazný propad návštěvnosti jak prohlídkových okruhů, výstavy i kulturních akcí. „Většinu tradičních akcí, Velikonoce, Advent, Dětský den, Novohradská pouť, jsme museli zrušit. Zřejmě se jedná o důsledek opatření, která v minulém roce platila - nošení respirátorů, omezený počet lidí ve skupinách, omezený počet lidí na akcích, prokazování bezinfekčnosti atd. Doufáme, že nejhorší máme za sebou a v letošním roce se začneme vracet do normálního stavu,“ dodal J. Kabát. Jaká byla návštěvnická sezonu roku 2021 na Novém Hradě zhodnotí podrobně výroční zpráva. Tu jako každý rok zveřejní zámek na svém webu nejpozději do konce června.

Zámek Nový Hrad je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje. „Do oprav investoval kraj nemálo prostředků, ale vyplatilo se to. Ročně zámek navštíví desetitisíce turistů a na třech zámeckých nádvořích se každoročně koná mnoho pěkných a hojně navštěvovaných akcí. Novohradská pouť je jednou z nich a je právem zařazena do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje,“ řekl při předávání certifikátu v roce 2018 tehdejší hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video