Starosta Kadaně: Debaty u piva jsou nejvýživnější

Jan Rödling 2022-03-16 16:09:48

Starosta Kadaně Jiří Kulhánek město vede dvacet let. Co považujete za důležité v tomto volebním období, jak se daří městu řešit sociální situaci na sídlištích a jak je důležité mluvit s lidmi?

Blíží se konec čtyřletého volebního období. Kdybyste měl ty skoro čtyři roky v Kadani shrnout a vypíchnout to nejdůležitější, co by to bylo?

Nejvýznamnější byla asi investice do zastřešení bazénu na našem koupališti za pouhých 10 milionů korun (úsměv). Dalším mezníkem bylo po dvaceti letech práce dokončení oprav interiéru Františkánského kláštera včetně vzácných nástěnných maleb. Významný je i rozvoj naší nemocnice, která byla před kolapsem, a nám se jí podařilo s novým vedením rozšířit o nové odbornosti a významně posílit zdravotním personálem.

Máte rozjetý nějaký projekt, záměr nebo vylepšení, o kterém víte, že se letos nestihne, ale chtěl byste ho dotáhnout v dalším období?

Připravujeme revitalizaci objektu bývalého nákupního střediska Slovan na startovací byty pro mladé rodiny, a tím i vylepšit postupnými výkupy bytů v okolí komfort bydlení na sídlišti B. Rovněž připravujeme na městské části Vinohrady výstavbu inženýrských sítí pro rodinné a bytové domy.

V Kadani, podobně jako v jiných městech na severu, musíte řešit situaci na sídlištích, na která se stěhují problémoví nájemníci, kteří znepříjemňují bydlení ostatním. Dlouhodobě upozorňujete, že takzvaný obchod s chudobou, který je jednou z hlavních příčin tohoto problému, je potřeba řešit úpravou zákona. Zákon ale není a kdo ví, kdy bude a zda něco vyřeší. Dá se s těmito problémy dělat něco z pozice obce?

Zákon je, jenom skončil v šuplíku na ministerstvu práce a sociálních věcí, a nikomu se jej nechce oživit a uvést do praxe. Snažím se i v rámci krajských porad apelovat na změnu legislativy, která by nám všem a zejména těm chudým, pomohla. Těch různých jednání a apelů je už na pořádně tlustou knihu. Mám přislíbenou schůzku s panem ministrem Jurečkou, řadu věcí jsem mu již poslal a sdělil na poradě asociace krajů. Měl by k nám přijet.

V Kadani situace nedospěla až tak daleko jak v jiných městech, kde zůstaly vybydlené domy odstřižené od elektřiny a vody, nebo aspoň o tom nevím. Dá se říct, kde je v Kadani problémových nájemníků nejvíce a co budete dělat, aby se situace zlepšila?

Celá léta spolupracujeme s jednotlivými společenstvími vlastníků a snažíme se jim pomoci řešit problémy s nájemníky a s vlastníky, kteří pronajímají byty sociálně slabým. Jinak máme zaveden dobře fungující systém prostupného bydlení, který je zásluhový. Sociálně slabý člověk je motivován tím, že pokud si plní řádně své povinnosti, včetně placení nájmu, sehnání práce, děti do školy, odbourávání dluhů, bez přestupků, tak pak může z nejnižšího stupně bydlení (holobyt v Prunéřově) postoupit do 2. stupně, což už je standardní byt, ale stále v Prunéřově. Pokud se dokáže dále socializovat, je možné pak postoupit do třetího stupně a to je bydlení v Kadani. Jen málokdo se chce vrátit zpět do prvního stupně, je to silná motivace a funguje to. Postupně do tohoto systému chceme zařadit všechny problémové nájemníky i ve spolupráci se soukromými vlastníky.

Mluví se o vzniku gigafactory, obřím podniku na výrobu baterií do aut, který by přímo v provozu a navazujících profesích zaměstnal tisíce, možná desetitisíce lidí. Jedním z favoritů umístění je Prunéřov, vlastně součást Kadaně. Co by to pro Kadaň znamenalo a vítáte vznik tak velké fabriky?

Nevím, jestli po tom všem, co se dnes děje na Ukrajině opravdu dojde k tomu, že odstavíme všechny uhelné elektrárny a nahradíme je jinými zdroji. Myslím, že bude muset Evropa přehodnotit svůj plán Zeleného údělu (Green Deal) a to souvisí i s otázkou, jestli nakonec bude v Prunéřově Gigafactory, či zatím ještě zůstaneme u uhelných elektráren.

Pravidelně s přehledem vítězíte v komunálních volbách, stále v dresu ODS. Neuvažoval jste někdy, že byste stranu, která si prošla turbulencemi, někdy opustil?

Nejsem vyčůraný týpek, který mění kabáty při změně směru větru (úsměv).

Starostou jste pět období, v Kadani vás asi většina lidí zná. Stává se vám, že vás zastaví na ulici a říkají vám, co by se mělo zlepšit? A už vám někdo vynadal, že něco děláte špatně?

Stává se to naprosto běžně a mně to nevadí. S lidmi se scházíme i na sídlištích a je to dobrá zpětná vazba pro naši práci. Mě baví s lidmi diskutovat a samozřejmá je i kritika, takový je život.

A můžete jít třeba v Kadani do hospody, aniž by se po pár minutách nestočila debata k náplni práce starosty?

Debaty u piva bývají nejvýživnější. Chodím na pivo s lidmi, kteří mne znají celá léta a tak si věci říkáme bez obalu na rovinu. Mně to vyhovuje.

Jeden otřepaný citát říká, že nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem. Každý, kdo jednal s veřejností, nebo byl třeba jen na schůzi nájemníků, potvrdí, že je často dohoda nemožná. Co je podle vás důležité při jednání s lidmi a co se vám osvědčilo? A zazní i teď od lidí něco, co vás po těch letech překvapí?

V první řadě je musíte vyslechnout a vžít se do jejich role. A pak je třeba najít konsenzus názorů, vše vyladit a jít dál. Vždy vás něco překvapí, Život není nuda.

Osobně mám pocit, že jste ve vedení města prosazoval po celou dobu některé základní principy. Těmi byly vyrovnaný rozpočet a žádné přehnaně velké projekty, které město nepotřebuje. Dále to je čistota ve městě, prostě aby nebyl v ulicích bordel. A pak společenské věci, podpora kultury, historie a trávení volného času. Je to tak, nebo se v něčem pletu? A co jsem vynechal a považujete to za důležitou součást života v Kadani?

Je to tak, jak říkáte a nic bych na tom ani po dvaceti letech neměnil.

V současné době se válčí na Ukrajině. Co může Kadaň udělat pro válečné uprchlíky?

Připravili jsme ubytování, školy i finanční prostředky z rozpočtu města. Máme zřízenu na facebooku stránku Kadaň pomáhá, kde jsou všechny naše aktivity zahrnuty.


Napsal(a): Jan Rödling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video