Pavilon A na výstavišti se přejmenuje. Ponese jméno Josefa Fouska

Lucie Steklá 2022-03-26 09:05:18

Pavilon A, jak byl doposud znám, na lounském výstavišti, se přejmenuje. Návrh zastupitele Michala Pehra, který ho předložil po opakovaných žádostech občanů, lounští zastupitelé schválili.


Josef Fousek, bývalý lounský starosta, je od září roku 1945 čestným občanem Loun. Podle navrhovatele na přejmenování pavilonu je J. Fousek symbolem těžké doby persekuce. „Je osobou, s níž byl spojený prvorepublikový rozkvět našeho města a právě jednou z věcí, o kterou se zasloužil, byl pavilon, který byl postaven na lounském výstavišti. Fousek byl tím, kdo vítal prezidenta Masaryka, kdy se do Loun přijel na výstavu podívat. Myslím si, že by to byla hezká pocta tomuto člověku, aby pavilon nesl jeho jméno, a já děkuji lounským občanům za tuto myšlenku, kterou mi sdělili,“ uvedl k zastupitelům M. Pehr. Zastupitelé jeho návrh vyslyšeli a dvaceti hlasy pro byl přijat, tři členové zastupitelstva se hlasování zdrželi.

Významný lounský starosta Josef Fousek byl patriot, který dlouhá léta vykonával starostenský úřad. Poprvé byl zvolen jako strojvůdce na léta 1919 až 1922, podruhé byl starostou v letech 1925 až 1940, zahrnul tedy celou prvorepublikovou éru. „Po nacistické okupaci českých zemí odstoupil z funkce starosty. Byl vnímán jako přesvědčený sokol a důležitá postava Loun, a to i po svém odstoupení. To byl také důvod, proč si pro něj nacisté v červnu 1942 přišli a o několik dní později byl pro schvalování atentátu na Heydricha popraven, stejně jako jeho syn a někteří lounští veslaři,“ přiblížil lounského starostu M. Pehr. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video