V polích u Chlumčan pracují stavební stroje. Stavba dalšího úseku dálnice má trvat dva roky

Lucie Steklá 2022-03-26 09:07:00

Zemní práce, které již několik dní probíhají nedaleko silnice na Prahu u Chlumčan, jsou předzvěstí začátku stavby dalšího úseku dálnice D7, tentokrát zkapacitnění obchvatu Chlumčan. Slavnostní zahájení 4,4 kilometru dlouhého úseku dálnice D7 Praha – Chomutov se uskutečnilo v pátek 25. února, nechyběl přípitek a symbolické poklepání základního kamene. Tento úsek dálnice má být hotový v průběhu roku 2024, o rok dříve už by řidičům měl začít sloužit úsek u Loun.



Řada z pozvaných hostů se však omluvila, neboť měli jiné pracovní povinnosti. Chyběl hejtman Ústeckého kraje i ministr dopravy, kteří se účastnili jednání krizových štábů kvůli situaci na Ukrajině. „Jsme rádi, že se podařilo dát tento úsek dohromady, protože jsme se báli, že by to ještě mohlo být komplikované. Naštěstí můžeme zahájit stavbu a jsem přesvědčen o tom, že v roce 2024 bude hotová. Stavbu dálnic, jejich přípravu, provázejí v Česku velké problémy, jak se ukazuje, není to nic proti tomu, co se nyní děje na Ukrajině. Za naše problémy s dálnicemi můžeme být ještě rádi,“ řekl při zahájení generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl, s tím, že nedokáže odhadnout, jestli bude mít konflikt nějaký vliv na výstavbu dálnic. Může se stát, že stavebním firmám budou chybět pracovní síly, neboť řada z nich má pracovníky z Ukrajiny a může se tak opakovat situace z doby covidu.

V rámci stavby bude u Chlumčan vybudována nová kapacitní čtyřpruhová komunikace, která zajistí vyšší bezpečnost a plynulost provozu. V současnosti využívaná silnice I/7 je nevyhovující z hlediska šířkového i výškového uspořádání, s ohledem na bezpečnost je problematické také úrovňové křížení s ostatními komunikacemi. Na silnici je patrný vysoký nárůst zejména kamionové dopravy, pro kterou je již dvoupruhová komunikace nedostačující. „Nová dálnice naváže z jedné strany na již hotovou část D7 u Sulce, ze strany druhé na aktuálně realizovaný úsek u Loun, který bude v příštím roce zprovozněn. V roce 2023 máme v plánu zahájit také chybějící úseky D7 mezi Slaným a Panenským Týncem ve Středočeském kraji. Jako poslední přijde na řadu úsek u Postoloprt a nejpozději v roce 2028 by tak měla být dálnice D7 kompletně dokončena,“ představil plány na dostavbu dálnice D7 R. Mátl.

Úsek navazující na obchvat Sulce, který byl dokončen již v roce 2009, bude stavět společnost Metrostav Infrastructure. Během stavby, která má trvat dva a půl roku, se provede zhruba milion kubíků výkopů či osm set kubíků násypů. „Tato stavba je obrovským přínosem pro zdejší provoz. Zajistí totiž plynulou a bezproblémovou dopravní obslužnost průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt. Cesta z Prahy i Ústeckého kraje do Německa bude mnohem rychlejší a pohodlnější. Ocení ji tudíž nejen turisté, ale především také místní pendleři,“ uvedl při zahájení radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger. Na zvýšený provoz se musí připravit řidiči, kteří projíždí městem Louny. Už teď tam provoz komplikuje rozestavěny obchvat města. „Ve chvíli, kdy se tohle buduje, musíme počítat s tím, že bude doprava v místě hodně přetížená, ale jsme na to připraveni. Prostě to vydržíme, protože teď už je to skutečně blízko,“ řekl místostarosta Loun Vladimír Hons.

Hlavní silniční tah Praha – Chomutov až ke hranicím s Německem umožní po přestavbě rychlé a hlavně kapacitní spojení Prahy a severozápadních Čech s oblastí Saské Kamenice (Chemnitz) a návazně se státy Evropské unie. Stavba je navržena ke spolufinancování v rámci Operačního programu Doprava z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Předpokládaná cena stavby, na níž bude devětasedmdesát stavebních objektů, je 1,178 miliardy korun bez DPH. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video