Kontrola zámku Postoloprty odhalila dřevomorku. Je jí plný zámek, začíná jeho sanace

Lucie Steklá 2022-03-31 12:09:26

Ač by se mohlo zdát, že se na zámku v Postoloprtech nic neděje, opak je pravdou. „Zámek nespí a my teprve ne. Než budou na první pohled vidět nějaké práce, musíme zařídit spoustu nezbytných kroků a připravit řadu podkladů. To bude chvíli trvat, ale my neleníme,“ uvedl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora a připomněl, že první viditelnou změnou byla instalace nových zámeckých vrat směrem do zahrady. Jako první čeká objekt likvidace dřevomorky, kterou tu bohužel při kontrole stavu zámku odhalili.


Město po převzetí zámku do svého majetku objednalo mykologický průzkum stavby, který v řádu desítek tisíc korun provedla odborná firma. Bohužel výsledek nikoho nepotěšil. „I přes znalost neutěšeného stavu nás jeho výsledek nemile překvapil. Dřevomorka je téměř všude - nejen v dřevěných částech krovu a v půdních prostorách, ale i ve zdivu celého objektu. Celé druhé nadzemní podlaží je promořené, s takovým rozsahem jsme nepočítali,“ řekl k výsledku průzkumu Z. Pištora. Odborník doporučil, aby město se sanací začalo okamžitě, jinak v krátké době dřevomorka způsobí ještě rozsáhlejší a nenavratitelné škody. Radnice tedy musela přistoupit k rychlému řešení a alespoň částečně tak eliminovat devastující účinek dřevokazných hub. V těchto dnech má na zámek nastoupit specializovaná firma, která provede prvotní likvidaci dřevomorky, která město vyjde na 315 tisíc korun.
Než se pustí radnice do plánování postupu rekonstrukce zámku, musí mít zpracované zaměření objektu a stavební historický průzkum. A právě to bude dalším krokem. Podrobné zaměření stavebního objektu, které je nutné pro jakoukoliv další činnost, plánování, studie, projektové dokumentace i pro stavební práce. Rada města vybrala specializovanou firmu, která již započala s přípravnými pracemi. Tato služba nás vyjde městskou kasu na více než 300 tisíc korun.
Souběžně se zaměřením začne podle Z. Pištory i stavebně historický průzkum (SHP) , tedy zmapování zámku jak dispozičně, tak i z hlediska historicky cenných fragmentů. „Opět je to potřebný krok vzhledem k tomu, že se jedná o památkově chráněný objekt a bude to nezbytná součást pro všechny další úkony. Stát bude 250 tisíc korun a provede ho radou vybraný odborník, který jej nyní začíná provádět. Ještě v letošním roce bychom rádi zahájili práce na projektové dokumentaci na rekonstrukci střechy a krovů. Vše se ale bude odvíjet od výše uvedených kroků,“ přiblížil další kroky starosta. Cenu za projekt postoloprtská radnice zatím nezná, ale v rozpočtu pro letošní rok na něj má vyčleněn milion korun.
Se stomilionovou investicí město počítá na rekonstrukci střechy zámku, která bude prvním konkrétním velkým krokem. „Sami vidíte, že starostí s naším zámkem bude více než dost a jak jsem říkal již při jeho převzetí - je to běh na dlouhou trať,“ dodal Z. Pištora.
V prostranství zámku nechalo město v posledních týdnech zintenzivnit ostrahu objektu, aby se zabránilo další devastaci zámku. Strážníci jej kontrolují několikrát denně a procházejí i vnitřní prostory. Od převzetí se postoloprtská radnice snažím zajistit a odstranit všechny nebezpečné stavy a zabránit tak dalšímu chátrání. Průběžně probíhá postupné vyklízení budovy od tun suti a odpadků, které zatím provádí vlastními silami.

foto: Kontrolu zámku, který město Postoloprty koupilo loni na podzim za 13,2 milionu korun, provádějí strážníci městské policie častěji, aby se zabránilo jeho další devastaci. Foto: Michal Hrdlička

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video