Keltské ohně propojily kopce

Lucie Steklá 2022-04-06 14:29:43

S příchodem jara se lidé vydávají na vrcholy významných kopců a navzájem se propojí pomocí světelného signálu, pomocí tzv. keltského telegrafu. Dochází k mystickému propojení všech účastníků i k napojení přesahujícímu běžný myšlenkový prostor dnešních lidí.

 „Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec,“ vysvětlili organizátoři. Novinkou letošního roku, již třináctého ročníku, telegrafu bylo to, že na všech místech byl začátek zažehnutí ohňů jednotný, a to v 19.30 hodin. Doposud bylo zapalování ohňů postupné – navazující. Na Lounsku se oheň rozzářil na několika místech díky „čertům“, opět také na vrchu Blšanský Chlum, kde se sešly tři desítky lidí, dospělí a děti ve věku od sedmi do čtrnácti let. „Nejdříve jsme si opekli buřty a v půl osmé jsme zapálili signální oheň. Letošní zážitek podpořila krásná viditelnost, proto jsme měli možnost vidět oheň na Rané, Oblíku, Hazmburku a ve Slavětíně. Signál jsme dávali i římskými světlicemi,“ podělili se o zážitek účastníci. Na cestu domů všem svítil měsíc, který byl předešlého dne v úplňku. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video