Voda je tématem celoročního projektu Galerie B. Rejta. Výstavu doprovodí několik zajímavých akcí

Lucie Steklá 2022-04-14 17:55:00

Vernisáží za velké účasti veřejnosti byla zahájena nová výstava v lounské Galerii Benedita Rejta (GBR) s názvem VODA. Jedná se o první část celoročního projektu. Výstavu uvedly ředitelka galerie Kateřina Melenová a kurátorka Lucie Šiklová, zahranou Vltavou B. Smetany akci doprovodila harfistka Ivana Pokorná. Po zahájení následovala performance spojení živlů voda a oheň Svatopluka Klimeše Ohře - Louny.

Základem výstavy tvoří tematizovaná umělecká díla ze sbírek GBR spolu s díly současných tvůrců, kteří se ve svém díle k tématu vody opakovaně vracejí. Vystavena jsou díla z oblasti malby, sochařství, fotografie, videoartu, instalace, opomenuta nezůstane ani zvuková a interaktivní složka.

V rámci výstavy jsou k vidění díla řady umělců. Pokud v následujícím obsáhlém seznamu najdete jméno svého oblíbeného, neváhejte galerii navštívit. Vystavujícími jsou: Mariana Alasseur, Jitka Anlaufová, Marie Blabolilová, David Cajthaml, Kurt Gebauer, David Frank, Marie Filippovová, Jolana Havelková, Jan Hísek, Xenia Hoffmeisterová, Veronika Holco-vá, Eliška Jakubíčková, Martin Janíček, Iva Kolorenčová, Jan Kovářík, Ondřej Maleček, Miloslav Moucha, Petr Pastrňák, Tomáš Polcar, Lada Semecká, Jiří V. Slavíček, Miloš Šejn, Pavel Šmíd, Jakub Špaňhel, Dagmar Šubrtová, Roman Trabura, Jan T. Urant, Markéta Varadiová, Michaela Vélová Maupicová, Vladimír Véla, Jiří Voves a Jindřich Zeithamml.

Ohniskem zájmu výstavního projektu VODA je proměnlivá a materializující substance. Výstavu bude postupně prosakovat do všech pater galerie na rozloze 1500 metrů čtverečných, prvně se díla objevují i na vstupním roštu. „Největší výstavní projekt roku 2022 má tři části. Zahájena byla na Světový den vody 22. března první část expozice OBRAZY, PLASTIKY, PROJEKCE. Klasický rozměr tematické výstavy rozšíříme v květnu o site specific instalaci AQUARIUM Vladimíra Buriana a v červnu mezioborovým směrem do oblasti vědy v LABORATORIU Diany Siswartonové,“ uvedla kurátorka výstavy Lucie Šiklová.

Výstavní projekt VODA doprovází venkovní instalace edukativní výstavy ENERGIE A CIVILIZACE, která se bude konat na Mírovém náměstí v Lounech v červnu. Akci uspořádá Informační centrum města Louny ve spolupráci s GBR, vernisáž se chystá na 3. června. GBR v rámci svého současného zaměření upírá směrem ke krajině, k land artu, a navazuje spolupráci také s vysokoškolskými ateliéry, které mají podobný fokus. K venkovním instalacím byl přizván Ateliér přírodních materiálů Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, vedený Robertem Vlasákem a Janem Krtičkou. Instalace budou vznikat během výstavy. Pro panelovou výstavu krajinářských projektů, zaměřených na vodu v krajině, je přizván Ateliér Salzmann/Bečvářová Ústavu krajinářské architektury FA ČVUT. Galerii můžete navštívit od úterý do Neděle. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video