Radomil Filek: Vlka už jsem v lese viděl, rysa ještě ne

Aleš Stroukal 2022-04-17 17:25:04

S Radkem Filkem jsme se potkali za žateckou radnicí, kde jsem k němu nastoupil do jeho auta, a odjeli jsme do Krušných hor. Sedačka spolujezdce mne pálila do zadku, tak jsem požádal o vypnutí vyhřívání, ale o zeslabení intenzity topení uvnitř vozu jsem se požádat neodvážil. Trpěl jsem jako v sauně, ve které se mi dělá z tepla zle, protože jsem asi původem lední medvěd, ale co bych pro rozhovor do Žateckých novin nevydržel, že jo. Dorazili jsme přes dvojí závoru do lesa, a protože, i když byl březen, svítilo na mýtinku sluníčko, sedli jsme si na pokácený kmen a naše povídání mohlo začít, ale náhle začala hrát písnička Oh! Darling Od Beatles. Oba jsme sáhli každý do své kapsy kalhot a vytáhli mobil. Můj mlčel a Radkův hrál. Přijal hovor a třikrát řekl jo, jasný. Típl mobil a vrátil ho do kapsy.

Tobě při příchozím hovoru hrají v mobilu Beatles Oh! Darling?
Jo, ale pouze když volá manželka.

Tak to si děláš srandu, protože já mám jako vyzvánění svojí manželky přesně tu samou písničku. No, je to darling, tedy drahá, to dává rozum.
No vidíš to, tak to jsme stejně naladěni a půjde nám povídání hezky od ruky, tedy od úst, slušně řečeno.

Tak ahoj v lese, Radku. Chtěl jsi být již od mala lesníkem a myslivcem?
Ano, od mala mě to táhlo k rybařině, k lesu a lovu. Vyrůstal jsem na vesnici a každou volnou chvíli jsem trávil v přírodě. Již ve svých nějakých nácti letech jsem byl rozhodnutý věnovat se mým koníčkům ve své profesi, což se mi splnilo.

Když jsme se někdy kolem roku 1994 poznali, tak jsi měl jaké zaměstnání?
V té době jsem pracoval na Městském úřadě v Žatci, o dva roky později jsem se vrátil k původní profesi.

A začínal jsi po škole jako co? Kdo byl tvůj první zaměstnavatel?
Vystudoval jsem Střední lesnickou školu v Trutnově. Hned po škole jsem nastoupil na pozici mistr ve Školkařském středisku v Žatci. Po zhruba deseti letech jsem pracoval jako hajný na Polesí Velká Černoc. Měl jsme na starosti oblast lesů od Holedeče až po Deštnici a Nečemice. Při zaměstnání jsem se jako profesionální myslivec věnoval lovu a myslivosti.
Od roku 1996 už se zajímáš ale především o les. Přibliž, prosím, čtenářům, čím vším jsi, mimo to, že jsi lesník a myslivec.
Soukromě podnikám v oblasti lesnictví a pěstební činnosti. Začínal jsem v oblasti Krušných hor u Lesní správy Klášterec nad Ohří, později jsem přešel na práce při rekultivacích Severočeských dolů v rámci dolů Chomutovska a Bíliny. Dnes se zaměřuji zejména na realizaci biokoridorů, ozelenění měst a obcí i údržby veřejných zelení.
Všiml jsem si, že jsi musel odemykat závory. To je zřejmě kvůli tomu, aby lidé nemohli do lesa auty, že jo? Pěšky sem může každý. I když by to byl soukromý les?
Komunikace v lese slouží k pohybu lesní techniky a dopravě dřeva, z důvodu průjezdnosti je pro běžnou veřejnost vjezd do lesa uzavřen. V odůvodněných případech vydávají povolení k vjezdu příslušné Lesní správy Lesů ČR. Pěšky se v lese může pohybovat každý, pokud není vyhlášen zákaz z důvodu kalamity apod. Stejně je to u státních i soukromých lesů, pokud nejsou oploceny jako například obory.

Takže do soukromého lesa můžu na houby. A můžu i sbírat borůvky nebo třeba nově dorostlé větvičky jehličnanů? Vím, že jsme z toho vařili kdysi výborný med.
Ano, pokud to neslouží ke komerčním účelům, tedy pro svou vlastní potřebu, můžeš.

A co zvěř? Co kdybych třeba trefil kamenem zajíce nebo bažanta, to si ho pak můžu odnést?
Když tě nikdo neuvidí, tak samozřejmě můžeš, ale v daném okamžiku jsi pytlák. Samozřejmě to povoleno není, většina pozemků v krajině, včetně lesa, je rozčleněna do honiteb, kde hospodaří myslivecká sdružení nebo jiné lovecké spolky.

Ani třeba kdyby mne napadlo sele, srneček nebo koloušek a já ho při sebeobraně trefil klackem mezi oči, tak si ho taky nemůžu odnést?
Rozhodně tě ani sele, srneček nebo koloušek v lese nenapadnou a jinak se jedná o stejný případ, o kterém jsem před chvílí mluvil.

Stromeček by mne uříznout nenapadlo, ale co třeba si odnést nějaké mechy, trs bylin nebo nějaký kámen?
Také bych ti to neradil. Většina bylin a rostlin, včetně mechů jsou chráněné druhy, které je zakázáno trhat nebo vyrýpat a odnášet z lesa.

A ten kámen?
Záleží na tom, co by to bylo za kámen. Drahokamy a polodrahokamy v žádném případě odnášet z lesa nesmíš, ale obyčejný kámen, pokud tedy nemá tunu nebo metrák, určitě jo. Vím, že sbíráš kamínky s dírkou, tak to buď v pohodě a klidně si ho odnes do sbírky.

A co takový samorost? Ten už si snad vzít domů můžu, ne?
Samozřejmě. Pokud nemá pět metrů a kořeny v zemi.

Zajímá mne, která zvířata žijí v dnešní době v lesích Krušných hor. Myslím si, že vím, že určitě divoká prasata, srnčí zvěř, jelení zvěř, liška, ježek, různí rejsci, hraboši a myši obecně. Asi i kuny a lasičky a i můj oblíbený jezevec. Co dál?
V oblasti Krušných hor žijí zvířata, která známe z okolní přírody, v podstatě všechny jsi uvedl. Málokdo však ví, že v Krušných horách žije také populace tetřívků, sluk a vlci.

Vlk a rys tu žijí? Fakticky?
Vlka jsem již v lese viděl, rysa ještě ne. Není ale vyloučeno, že v našich lesích žije.

Medvěd ale ne!
Ale jo. Několik jich je v Lesoparku Chomutov (smích), ve volné přírodě ale ne.

A co z ptáků? Ještě existují v lese křepelky, koroptve, tetřevové, sojky a straky? A datlové. Mám kamaráda, který fotí ptáky. Na jaké všechny bys ho k nám nalákal?
Většina druhů ptactva, které jsi uvedl, se vyskytuje spíše v nižších nadmořských výškách, tedy v našem okolí, než v horách. Tam je možné vidět více například tetřívky, chřástaly nebo bekasíny.

Můj dvou a půlletý vnouček Ottík miluje dudka. Ten u nás žije, ale nevím, zda v lese…
Dudky jsem na jaře občas viděl. Je to ale silně ohrožený druh. Poslední dva roky jsem ho neviděl.

Jaký je stav lesů v Krušných horách? Už jim neubližují elektrárny, ale jenom kůrovec?
Řekl bych, že dochází k celkové obměně porostů smrku pichlavého a březových porostů, které byly vysazovány v osmdesátých letech po kůrovcových kalamitách. Již proběhla a probíhá většina rekonstrukcí náhradou dřevinami smrku, buku a dalších dřevin. Dnes již nové porosty vypadají zdravě a nejsou ohroženy emisemi elektráren, které jsou v současné době většinou odsiřovány.

Co pytláci? Stále existují? A jsou ještě i takzvaní okaři?
Občas se nějaký případ vyskytne.

Jaké práce jsou v lese v současné době nejdůležitější?
V každém případě výsadby nových stromů v rámci rekonstrukcí porostů a výměny za stávající usychající porosty smrku pichlavého.

Jaké druhy stromů rostou v lesích Krušných hor?
Všechny druhy hospodářských i nehospodářských druhů dřevin, zejména smrk, buk, jasan, javor, jeřáb, modřín a olše.

Je les většinou státní nebo soukromý nebo obecní, městský?
Existují všechny druhy vlastnictví, převládají však státní lesy. Důležité je, že všechny lesy, včetně soukromých, mají hospodářskou správu, nad kterou dohlíží státní orgán, aby byla zajištěna stálá obnova lesních porostů.

Jaká zvířata jsi ulovil a lovíš i v cizině?
V cizině zvěř nestřílím a ani mne to nijak neláká. V zahraničí ale rád lovím ryby. A u nás v lese jsem ulovil asi všechno, co se klasicky loví – jelena, jelena siku, srnce, daňka, muflona a divočáka. Na losa jsem zatím nenarazil.
A co jezevec? Toho už jsi asi střelil. A jedl jsi jezevce? Můj je to velký sen, ale žádný z kamarádů myslivců ho pro mne ještě nestřelil.
Takže to mám brát jako úkol? Dobrá, přivezu ti nějakého, až ho střelím, ale stáhneš si ho sám, to já nemusím. Nicméně jezevčí maso jsem ochutnal a je výborné.

No, byl bych moc rád. Z jezevce je prý absolutně nejlepší svíčková, říkají kamarádi masožrouti. Otázka ale zní, zda jsi spal někdy v krmelci?
Tak to jsem nespal, ale jednou ráno, po příjezdu do práce, jsem viděl z krmelce vyskákat patnáct běženců. Rozprchli se, jako když střelí, a zmizeli přes hranice do Německa.

Máte s manželkou dva kluky, dvojčata. Vedeš je k lásce k lesu nebo jsou spíše počítačově založení?
Ani jeden z kluků se vyloženě nepotatil a myslivost nedělají, ale lásku k přírodě jsem jim předal. Počítačoví maniaci z nich nevyrostli, věnovali se sportu.

Co dělali za sport?
Oba hráli volejbal a ten starší (o pět minut) závodně plaval.
Hraješ ještě volejbal?
Již jen velmi sporadicky a rekreačně.

Na Nechranické přehradě, kde pobýváš, i rybaříš?
Někdy, ale velmi málo. Spíš vyjíždím na rybolov do Norska nebo na jižní moře.

Jaký je tvůj největší úlovek?
Asi treska obecná vážící 25 kilogramů, kterou jsem chytil v Norsku.

A dá se na Nechranické přehradě chytit sumec, úhoř a třeba štika?
Dá. Mimo sumce jsem úhoře a štiky chytával dříve běžně. Sumce jsem na Nechranicích ani nikde jinde ještě nechytil.

Zpíváš si v lese nebo si pouštíš hudbu z mobilu?
Nezpívám si a ani z mobilu si nepouštím muziku, naslouchám hudbě přírody.

Jakou hudbu vlastně rád posloucháš mimo té hudby přírody?
Mám toho rád hodně moc, nebráním se současné rockové muzice, ze starší mám moc rád písničky Petra Nováka a Karla Kahovce, a pak samozřejmě ty zmiňované kluky z Liverpoolu – Beatles. Ty má rád snad každej člověk.
Radku, díky moc za vyjížďku, tvůj čas a odpovědi. 

Napsal(a): Aleš Stroukal

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video