Vaše neobvyklé sporty: Lenka Koutecká a pole dance

Alla Želinská 2022-04-20 10:48:00

U tyče potkáte mladé dívky i maminky od dětí, hubené i silnější. Nejdůležitější je vůle. Potom vás to pohltí...

Lenka Koutecká pracuje jako vedoucí zákaznického servisu v logistice výrobní společnosti v Kadani, je vdaná, má dceru. Ráda cestuje, čte a snaží se sportovat – věnuje se disciplíně pole dance, což ve volném překladu znamená tanec na tyči. Pole dance podle jejích slov spojuje pohyb a sebevědomí. Může se mu věnovat takřka každý, kdo má chuť se mu věnovat a odhodlání. A to Lenka má. Bydlí v Podbořanech, kam se nedávno s manželem a dcerou nastěhovali do domečku, který svépomocí opravili a zrekonstruovali. Doma mají psa, kočky… a tyč – pro Lenčino sportování.


Lenko, už samotný název disciplíny pole dance vyvolává v někom smíšené pocity. Podle wikipedie pole dance je moderní tanečně-sportovní disciplína. Spojuje dohromady prvky tance s prvky gymnastiky a akrobacie na vertikální tyči i mimo ni...

Nad tím, jaká je přesná definice pole dance, jsem dosud nepřemýšlela. Ale ano, jsou zde prvky akrobacie spojené s tancem a také gymnastikou. Osobně jsem ráda, že již mluvíme o pole dance jako o sportu, protože to regulérní sport je, a ne jen nějaké laciné kroucení se u tyče, i když občas se ještě s předsudky setkávám.

Jak jste se dostala k pole dance a jak dlouho se mu věnujete?

Pole dance jsem zaznamenala asi před de-seti lety, kdy jsem ho aktivně začala sledovat, ale docela dlouho jsem se odhodlávala ke konkrétní aktivitě. Nebylo moc času, dcera byla malá, nakonec, po několika letech napomohla náhoda. Zjistila jsem, že kolegyně z práce začala navštěvovat kurzy, takže jsem se k ní připojila.

Jaké byly pro vás začátky? Věnovala jste se předtím nějakému sportu?

Nikdy předtím jsem se plně nebo aktivně nevěnovala žádnému konkrétnímu sportu, s rodinou děláme procházky nebo jezdíme na kole. Pravda je, že mě na základní i střední škole vždy více bavila gymnastika, než třeba míčové hry.

Začátky byly o velikém nadšení, ale také o velikém překvapení, jak náročné to je, fyzicky, silově, na flexibilitu. Již po první lekci jsem zjistila, že modřiny mohou být naprosto všude a že mě bolí svaly, o kterých jsem netušila, že je mám. Ale nadšení vyhrálo.

Co se vám na pole dance líbí a trénujete, závodíte pod nějakým klubem?

Pole dance je aktivita krásná na pohled, je to náročné, je to výzva. Musíte a chcete se překonat, posunout se k dokonalosti pohybu, sladit sílu a koordinaci. Tento sport skutečně dodá sebevědomí, pokud ho berete vážně a máte chuť a vůli se zlepšovat.

Navštěvuji studio Polexx Art v Chomutově, které vede vynikající lektorka Petra Šafaříková.

K ambicím typu závodění jsem se zatím nedostala. Začala jsem v roce 2019 a poslední dva roky situaci komplikuje COVID. Pokud studio nebylo zrovna zavřené, tak se hodiny často rušily kvůli malé účasti nebo kvůli karanténám.

Osobně oceňuji velkou snahu a vůli naší lektorky, že se jí podařilo toto období překlenout a my můžeme pokračovat dál.

Jak často cvičíte ve studiu?

Studio navštěvuji jednou týdně. Je to vždy takový mix trikového a silového cvičení.

Máte tyč doma a cvičíte i tam?

Tyč doma mám, a pokud čas dovolí, tak cvičím. Dokonce jsme skutečnosti, že ji potřebuji doma, přizpůsobili při rekonstrukci i stropní podhled (což byla výzva jak pro manžela, tak i pro sádrokartonáře). :-)

Co se na vystoupení v pole dancingu nejvíce hodnotí?

Ve skutečnosti to úplně přesně nevím, ale je to podobné jako třeba u krasobruslení, o technickém zvládnutí a návaznosti prvků, o volbě a náročnosti prvků a také se hodnotí umělecká stránka – volba hudby, propojení s choreografií, celkový dojem.

Spousta žen si myslí, že pole dance se mohou věnovat jen vysportované štíhlé postavy. Jinak to ani nejde. Nebo jde?

Vysportovaná a štíhlá postava může být cílem pole dance, ale o tom to opravdu minimálně na začátku není. Na kurzech se potkáte s mladými dívkami a taky s maminkami od dětí, jsou hubené i silnější, nejdůležitější je vůle. Potom vás to pohltí a k hezčí postavě to rozhodně pomoci může. Při pole dance se totiž automaticky zapojují všechny svalové skupiny, takže lze velmi dobře formovat postavu. Po půl roce třeba zjistíte, že unesete vlastní tělo jen rukama nebo jen nohama, což rozhodně není málo.

Je při tomto sportu důležitá životospráva? Může pole dance dělat kdokoliv?

Při tomto sportu je potřebná životospráva stejně jako při každém jiném sportu. V případě užívání léků nebo v případě nějakých dlouhodobějších zdravotních obtíží, je urči-tě třeba konzultovat s lékařem, ale to je asi potřeba při jakékoliv pravidelné sportovní aktivitě. Možná při pole dance je třeba více opatrnosti, protože přeci jen bývá člověk občas vzhůru nohama.

Už se vám někdy přihodilo nějaké zranění v pole dancingu?

Zatím nic dramatického, modřiny a spáleniny a zlomené nehty se nepočítají. :-D

Ve světě se tanci na tyči věnují údajně i muži. Znáte někoho takového?

Ano, také muži se věnují pole dance. Zde je to opravdu spíše silová a akrobatická záležitost. Osobně ale nikoho neznám.

Změnil vám pole dance v nějakém ohledu váš život?

Pole dance mi rozhodně dodává sebevědomí a odvahu, a to nejen na trénincích.

Co ráda děláte ve volném čase?

Volný čas mi vyplňuje aktuálně dcera, man-žel, náš pes a kočky, jinak ráda cestuji, čtu a snažím se sportovat.

Máte v tomto svém koníčku, zálibě, sportování nějaké cíle, plány do budoucna?

Snažím se zlepšovat, posouvat se a užívat si drobné úspěchy z každé lekce, konkrétní soutěžní ambice ale zatím nemám.

Děkuji vám za rozhovor a přeji hodně štěstí!

Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video