Proběhla jarní akce Ukliďte Česko. Přírodě na Lounsku odlehčili od stovek kilogramů odpadků

Lucie Steklá 2022-04-20 12:49:45

Staré knihy, letáky, kovové trubky i pneumatiky, ale také všudypřítomné roušky. To vše a řadu dalšího našli při víkendových akcích dobrovolníci v rámci akce Ukliďme Česko. Uklidit přírodu od všeho, co do ní nepatří a ,,co v ní lidé odložili“ se vydali skupiny dobrovolníků, dětí i dospělých, po dva uplynulé víkendy. Hlavním jarním úklidovým dnem byla sobota 2. dubna. Napříč republikou dobrovolníci zaregistrovali více než 3 700 úklidů.


Na Lounsku bylo registrováno několik úklidů, zapojili se soukromé osoby, školy, spolky i polické strany. S pytli na odpad do přírody vyrazili dobrovolníci v Žerotíně, kde se do něj zapojili Spolek Žerotína, tamní hasiči i obec. Úklidy byly nahlášeny také v Dobroměřicích, Lounech, Domoušicích a Solopyskách, Touchovicích, Košticích, Peruci, Hříškově, Blšanech u Loun, Oboře či Chrabercích, Smolnici a Jimlíně.

Úklidové čety prošly a čistily lesy, cyklostezky, stezky v lesích, které jsou po sezoně opět zamořené odpadky, odlehlá místa a ulice, uklízelo se kolem rybníků a potoků, strouhy u silnic. Jako každý rok se sešli s malými i většími dobrovolnými hasiči a uklidili obec a břeh řeky Ohře v jejím blízkém okolí v Oboře. ,,Když přihlédnu k zimě, která minulý týden panovala, účast byla hojná. Šestatřicet dobrovolníků se rozmístilo po celé obci po hlavních trasách. Sebrali jsme celkem jednu celou multikáru a děti se s nadšením vrhly do sbírání veškerého odpadu, které na nás člověk nachystal. Mám z toho dobrý pocit a díky patří celé hasičské rodině, která akci podpořila, a dobrovolníci byli hlavně jejích řad. Podpora byla a je i od obce Obora a díky patří všem,“ uvedla za organizátory úklidu Marcela Koštial Šterclová. Dvě stovky kilogramů odpadu nasbírali při sobotním úklidu dobrovolníci v Košticích. ,, Patnáct dobrovolníků se nás rozdělilo do skupin a sbírali jsme nepořádek v honitbě, podél cest a ve strouhách,“ řekla za organizátory z Mysliveckého kroužku Malý Hubert Alice Hoblíková. Uklízelo se také v Lounech. ,,Ranní uklízecí rozcvička se nevyhnula ani našemu městu. Ulevili jsme alespoň trochu přírodě od plastů, plechovek, pohozených roušek a respirátorů a vyčistili kousíček Loun,“ řekl Milan Rychtařík.

Těsně před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme Česko evidují organizátoři ze spolku Ukliďme Česko již přes tři a půl tisíce nahlášených úklidů, což je více než za poslední dva roky dohromady, v posledních dnech před akcí jejich číslo ještě stouplo.

Akce se stala letos i neplánovaně ,,mezinárodní“, díky zapojení vietnamské a ukrajinské komunity. „Dlouhodobým posláním našich organizací je vzdělávání a propojování české a vietnamské komunity. Jedním z témat naší edukační kampaně pro vietnamskou komunitu, mimo jiné podporovanou Evropskou Unií, je právě i osvěta o ochraně přírody a edukace o správném třídění odpadu mezi Vietnamci. Pevně věříme, že přímým zapojením vietnamské společnosti do projektu Ukliďme Česko a názornou ukázkou třídění, můžeme pomoci k lepšímu prostředí všude kolem nás. Byli bychom rádi, kdyby se z tohoto prvního ročníku stala každoroční tradice“, sdělila Lucie Pštrosová za Asociaci mladých vietnamských podnikatelů a Česko-vietnamský vzdělávací institut.

Je až k neuvěření, co vše lze při úklidových akcích nalézt. Dokladem jsou každoročně stovky fotografií. Letos organizátoři nově zařadili i kategorii Report z úklidu, aby motivovali resp. odměnili organizátory, kteří po akci vyplní údaje o tom, jak jejich úklid dopadl a připojí zajímavé fotografie, řekl za pořadatele Miroslav Kubásek.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video