Sbírka, komunitní centrum, bydlení, škola, kurzy češtiny. Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny trvá několik týdnů a pokračuje

Lucie Steklá 2022-04-29 12:33:27

Současně s vojenskou invazí na Ukrajinu se rozjela humanitární pomoc. Pozadu nebyly a nejsou ani Louny. Dobrovolníci uspořádali sbírku potravin a základní drogerie, která se rozšířila o materiální pomoc, lidé u sebe postupně začali ubytovávat rodiny, které našly azyl v Lounech, radnice nyní zvažuje pořízení modulární stavby. Začala fungovat dětská skupina, kontaktní centrum, ukrajinské děti začaly navštěvovat školy ve městě, otevřely se kurzy českého jazyka.

Jak uvedlo vedení lounské radnice, je v Lounech evidováno 381 osob (stav k 14. dubnu) z Ukrajiny s uděleným pobytovým oprávněním.

S dobrovolnickou skupinou začalo mě-sto Louny spolupracovat a spolupracuje i nadále. Výsledkem spolupráce bylo otevření již zmíněného Kontaktního centra pro uprchlíky z Ukrajiny. Radnice také vyčlenila finanční prostředky na výdaje krizového řízení v souvislosti s vojenskou invazí Ruské federace na území Ukrajiny a vyčlenila volné byty v majetku města Louny pro účely nouzového ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Začala fungovat speciální telefonní lince, na níž osoba hovořící ukrajinským jazykem poskytuje informace příchozím osobám z Ukrajiny, zajišťuje překlad výstupních informací do ukrajinského jazyka či pomáhá s ubytováním osob. Pracovnice kontaktního centra zajišťují pro uprchlíky služby, jako jsou: doprovod na úřady, do banky, k lékaři, pomoc s hledáním ubytování, zaměstnání či se zařazením dítěte do školského zařízení.

,,Současně byl zajištěn bezproblémový příjem ukrajinských dětí do lounských základních škol. Zájemci o umístění ukrajinských dětí do předškolního a školního vzdělávání byli informováni, jak mají postupovat a od kdy je školní docházka pro uprchlíky povinná. Pod záštitou MŠ Fügnerova ve spolupráci s Městskou knihovnou v Lounech byl městem Louny vytvořen dětský adaptační klub v prostorách klubovny Luna. V této skupině je zajištěna péče pro děti od tří let do věku povinné školní docházky. V závěru minulého týdne bylo začleněno do základních škol v Lounech 51 dětí a čtrnáct dětí do adaptačního klubu a mateřských škol,“ řekl lounský starosta Pavel Janda. Zápisy ukrajinských dětí do 1. třídy proběhnou v Lounech 1. a 3. června od 9 do 12 hodin v kontaktním centru v Lounech.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví oslovil praktické lékaře pro děti a dospělé s dotazem, zda jsou ochotni ošetřit uprchlíky, kteří zde budou ubytováváni. Kladně se vyjádřili: lékaři Tučková, Kreslová, Holubová, Tesař, Soukupová a Bušáková. Navštívit mohou pohotovost, která je v Lounech v provozu a je pro tyto osoby bez poplatku.

Vzhledem k docházejícím kapacitám pro nouzové ubytování, které nabídlo jak město, tak dobrovolníci, padlo rozhodnutí o zajištění tzv. nouzového přístřeší. Ve spolupráci s Městskou pečovatelskou službou a místní ukrajinskou komunitou byly prostory v přízemí domu Na Valích 510, kde funguje kontaktní centrum, zrekonstruovány. Vytvořena byla místnost s kuchyní, nová koupelna se sprchou a umyvadlem, jednotlivé místnosti byly vybaveny skládacími lůžky a lůžkovinami.

Vzhledem k docházejícím kapacitám Město Louny zvažuje pořízení modulární stavby domů o půdorysu 9krát18 metru, vždy o dvou bytových jednotkách 4+1 ,,Postaveny by mohly být v blízkosti sportovní haly. Po skončení uprchlické krize by mohly tyto ubytovací kapacity sloužit během sportovních turnajů. Nákup by mohl být financován z připravovaných dotačních programu ministerstva pro místní rozvoj.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video