Baví nás dávat dřevu nový rozměr s nádechem umění, říkají cítolibské Holky z dílny

Denisa Bukvajová 2022-05-04 08:48:00

Projekt Holky z Dílny aneb výroba designových produktů ze dřeva a epoxidu vznikl před rokem během covidové vlny. Jak název napovídá, nejedná se o žádnou lehkou práci.

 Jde o dílenskou výrobu originálních interiérových kousků, které zatím rozhodně nepatří k běžné nabídce a spíše se dají nazvat uměním. Za projektem stojí tři cílevědomé ženy Nikola Kiclová a dvojčata Kateřina a Michaela Malínkovi. Tuto trojici nespojuje jen nadšení pro kutilství, ale také životní styl a společné zájmy. Díky svým koníčkům se také před třemi lety potkaly a začaly spolu kamarádit. Se dvěma z nich, s Katkou a Nikčou, jsem se sešla v jejich dílně v Cítolibech, kde se potenciální zájemce stejně jako já může přesvědčit o originalitě a kvalitě samotných výrobků.

Kde jste se vlastně vy tři potkaly?

Nikola: Všechny nás zajímá zdravý životní styl, takže cvičíme, snažíme se zdravě jíst a vůbec se udržovat v dobré kondici a náladě. Potkaly jsme se ve fitku při cvičení. Postupně jsme spolu začaly kamarádit. Nejdřív já s Míšou, pak se k nám přidala i Kačka. Kačka s Míšou jsou dvojčata, takže jsou v podstatě neoddělitelná dvojka.

Jaký byl první impuls pro vznik vašeho projektu a jak probíhaly jeho začátky?

Katka: Jak už jsme řekly v úvodu, projekt vznikl v době covidu, kdy byla různá omezení. Míša v té době působila jako trenérka ve fitnessu a bohužel musela svou práci tehdy výrazně omezit. Začaly jsme přemýšlet, čím jiným bychom si společně mohly vylepšit naši finanční situaci. Musím ještě zmínit, že já pracuji u rodičů ve firmě v Cítolibech, kde je k dispozici velká dílna, která skýtala možnost vytvářet různé věci se dřevem. To se ukázalo, jako naše velká výhoda a hodně souvisí s prvním impulsem, který vedl ke vzniku projektu. Nikča si zařizovala byt a chtěla si u nás nechat vyrobit něco originální ze dřeva.

Nikola: Já jsem tenkrát jen věděla, že Kačka má doma dílnu, kde je možnost si vyrobit něco ze dřeva. A protože mám ráda v interiéru moderní přírodní věci, napadl mě obraz ze dřeva. Pro inspiraci jsem se šla podívat na internet a viděla jsem tam lepené obrazy ze dřeva a epoxidové pryskyřice. Doma mi zbyly kusy dýhy, tak jsem poprosila Kačku, jestli si to u nich můžu vyrobit. Tak vznikl náš první výrobek, který se teď vyjímá u mě doma.

Katka: Když jsme pak viděly náš první obraz, měly jsme fakt radost, byl opravdu moc hezký. Tak jsme si řekly, že vyrobíme další a tentokrát ho zkusíme prodat a zisk si rozdělíme. Protože byl o obraz obrovský zájem, začaly jsme pracovat na dalším sortimentu, který bychom mohly nabízet.

K jakému sortimentu výrobků jste se za ten rok propracovaly? Co všechno nabízíte?

Nikola: Začaly jsme tedy těmi dřevěnými obrazy s epoxidovou pryskyřicí. Pak jsme naši nabídku rozšířily o podtácky, které se vylévají do různých silikonových forem. S nimi jsme měly také velký úspěch. Můžu říct, že je to náš bestseller. Je to drobnější věc s uměleckým nádechem, která může být i velmi hezkým dárkem. Jako druhý bestseller vnímáme epoxidové hodiny. Dále vyrábíme servírovací podnosy, dřevěná prkýnka s texty na zakázku, větší jídelní stoly, konferenční stolky, jak ze dřeva - kulatin, tak v kombinaci dřeva s epoxidem, kde se dá samotná dýha podsvítit a působí to velmi esteticky. Naší novinkou je dřevěný stojan na mobil. Důležitým okamžikem také bylo, když jsme se rozhodly pracovat s barvami. Zákazník si u nás v současné době může nadiktovat v jaké barvě výrobek chce vytvořit. Sladěnost barev má na celkový dojem interiéru obrovský vliv.

Stále tu zmiňujeme epoxidovou pryskyřici, můžete trochu přiblížit, jak to vypadá a jak se s ní pracuje?

Katka: Epoxidovou pryskyřici můžeme trochu přirovnat k umělé hmotě, která se velmi dobře brousí, dá se lakovat, olejovat. Jsou různé typy pryskyřicí. Například na podtácky využíváme rychlejší epoxidovou pryskyřici, která se dá vylít jen do vrstvy jednoho centimetru a rychleji schne. Zatímco na stoly využíváme epoxid, který schne čtyři až pět dní. Teprve až pak se dá brousit a lakovat. Ještě chci zmínit, že díky pryskyřici se dají využít i dřevěné fošny, které by byly nejspíš dobré akorát na podpal. My naopak využíváme netypického dřeva ke tvorbě originálních kusů a dáváme mu tak úplně nový rozměr.

Kolik jste toho pokazily, než jste se naučily s epoxidem a barvami správně pracovat?

Katka: Ve výrobě působím hlavně já, takže naučit se to byl můj úkol. Asi tři měsíce mi trvalo, než jsem vyladila ty správné chemické poměry a ani následný proces není úplně jednoduchý. Epoxid se musí přesně zvážit, slít, dobře promíchat, důležitá je konstantní teplota. Někdy se stalo, že se hmota správně nezpevnila a mohly jsme to vyhodit. Jestli můžu doporučit někomu, kdo by chtěl s epoxidem začít, je rozhodně lepší začít s menšími produkty. Epoxid není zrovna levná záležitost.

Jak máte v projektu Holky z Dílny rozdělené role?

Katka: Jak už jsem uvedla, mojí náplní je především výroba. Vylívám epoxidové podtácky, starám se o výrobu epoxidových obrazů, o doplnění skladových zásob a celkově výrobu zaštiťuji. Moje sestra Míša zajišťuje pravidelnou prezentaci a komunikaci na instagramu a také zařizuje expediční stránku projektu.

Nikola: Já, protože pracuji v obchodě už přes dvanáct let, se starám hlavně o komunikaci se zákazníky a o facebookovou skupinu. A když máme pravidelné nedělní meetingy, tak se všechny společně podílíme i na výrobě, probíráme nové trendy, které zařadíme do naší nabídky.

Pochopila jsem, že s každým klientem řešíte jeho individuální představy a masovou výrobou se nezabýváte. Dostaly jste už nějakou opravdu netypickou zakázku?

Nikola: Já můžu asi zmínit jeden velký epoxidový obraz, který měl rozměry 1,80 m na 0,60 m. Ten jsme jely zákazníkovy samy i nainstalovat.

Katka: Právě teď děláme epoxidové zašupovací dveře, ty se skládají ze dvou atypických fošen a uprostřed je epoxid. Co je na nich ale zajímavé je hra barev a světel. Nahoře jsme vylily tmavý epoxid, který přechází směrem dolů přes béžový až k čirému epoxidu. Dveře budou instalovány do domu naproti oknům a klientka chtěla, aby se barvy v interiéru střídaly podle venkovní nálady.

Kde si vás a vaše produkty mohou klienti vyhledat?

Nikola: Prezentujeme se hlavně přes sociální sítě. Stěžejní je pro nás Instagram, pak máme svojí facebookovou stránku a facebookovou skupinu Holky z Dílny. Ale podstatnou část naší klientely také tvoří naši známí, kteří nás zase doporučují dál.

Kdo je vaše cílová skupina a jaké jsou vaše cíle do budoucna?

Katka: Určitě lidé, kteří chtějí mít doma originální kus interiéru. My do produktů dáváme naši představivost, kreativitu. Není to žádná masová záležitost.

Nikola: My si naši cílovou skupinu asi ještě hledáme. A jak říká Katka, nechceme jít cestou velkovýroby. Epoxid není levná záležitost a každý to rozhodně neocení. Chceme spolu se zákazníky vymýšlet nové, krásné věci, které budou svým designem jedinečné.


Napsal(a): Denisa Bukvajová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video