Zvon Václav je zpět ve věži kostela v Cítolibech

Lucie Steklá 2022-05-04 13:53:00

Zrestaurovaný zvon z roku 1529, jemuž hrozilo puknutí, se vrátil do Cítolib. Během velikonoční bohoslužby v sobotu 23. dubna, které se zúčastnil děkan Římskokatolické farnosti Louny Vít Machek i jeho předchůdce Werner Horák, zvon požehnal Mons. Martin Davídek, generální vikář litoměřické diecéze.

Ve středu 27. dubna ho zvonařský mistr Petr Rudolf Manoušek se svými kolegy a za pomoci jeřábu zavěsil zpět do opravené zvonové stolice. Poté se zvon kostela sv. Jakuba opět rozezněl, poprvé po čtyřech letech. „Máme velkou radost. Když zvon zvoní, tak promlouvá k lidem, kteří zde bydlí. Rád bych na něj zvonil před každou bohoslužbou v sobotu. Před jeho opravou kvůli špatnému stavu, zvonil je výjimečně,” řekl lounský děkan Vít Machek. Aby se zvon rozezněl, bude děkan pokaždé muset vystoupat do věže a zvonit ručně. V budoucnu by mohl zvonit díky napojení na automatické zvonění. ,,Ke zdárnému dokončení obnovy zvonu je třeba ještě zhotovit nová žaluziová okna, aby do věže nadále nezatékalo. V plánu je také zřízení elektrického pohonu zvonu, abychom jej mohli slyšet častěji,“ uvedla farnost. Pokud máte zájem přispět, můžete na účet farnosti 2301845591/2010.

,,Jsem rád, že tady v Cítolibech je tolik krásných předmětů. Těší mě, že veřejnost, místní lidé, obec a hasiči, měli zájem o to, aby se zvon znovu rozezněl. A za to děkuji. Byl bych rád, aby tu zvon zněl každý den, například v poledne, jako to máme v Lounech, Smolnici, v Černčicích nebo Dobroměřicích. Přál bych vám, aby tato krásná vesnice byla ozvučena krásou starého gotického zvonu,“ uvedl W. Horák při bohoslužbě. ,,Aby zvon mohl znít, je zapotřebí techniky, která není levná. Věřím, že i v tomto případě budou lidé štědří,“ dodal.

Zvon Václav, chráněná kulturní památka, nejstarší hmotná památka městyse, byl za velkého zájmu veřejnosti snesen z Kostela svatého Jakuba Většího v Cítolibech koncem června loňského roku. Mistrům zvonařům tehdy asistoval při sundání jeřáb, který čtyřsetkilogramovému skvostu pomohl na zem. Poté zvon prošel restaurováním, nutná byla i oprava dubové zvonové stolice. Zvon restauroval zvonař Petr Rudolf Manoušek ze Zbraslavi, ve spolupráci se zvonařskou dílnou v Nizozemí.

Poškození hlavice zvonu ve stolici si v minulosti vyžádalo připevnění zvonu pomocí náhradního upínacího systému, který ale neumožňuje jeho otáčení o devadesát stupňů, aby jeho srdce nebilo stále do stejného místa. „Zvon odlil roku 1529 zvonař Bartoloměj. Je laděn na tónu H1. Má poškozenou korunu. Navařením zvonoviny mu vrátíme původní tvar. Má opotřebené čepy, nemohl se už ani otáčet. Za celou dobu nebyl ani jednou opravován, už to ale nutně potře-buje. Skutečná životnost zvonu je až tisíc let. Ale nebojte se, za dva až tři měsíce vám ho vrátíme zpátky,“ řekl při sundávání zvonu P. Manoušek.

Myšlenka opravit zvon v cítolibském kostele se zrodila již před čtyřmi lety. Místní sbor dobrovolných hasičů na podporu rekonstrukce uspořádal v roce 2019 akci „Pohybem pro zvon“, jejíž výtěžek vynesl 34 tisíc korun. Dalších deset tisíc korun přidal městys. Ve prospěch zvonu bylo městysem Cítoliby věnováno dobrovolné vstupné v částce 7 769 Kč z místní fary, která se otevřela o pouti. Největším výtěžkem byl koncert Pavla Šporcla, který nasbíral 58 450 korun. Církvi již bylo na opravu zvonu svatého Václava věnováno více než sto dvacet tisíc. Cena opravy bude činit bezmála 277 tisíc korun a byla na ni čerpána dotace ve výši 210 tisíc korun od ministerstva kultury. Další prostředky bylo nutné sehnat na opravu zvonové stolice, jejíž část byla v důsledku zatékání vážně poškozena. ,,Ke zdárnému dokončení obnovy je třeba ještě zhotovit nová žaluziová okna, aby do věže nadále nezatékalo. V plánu je také zřízení elektrického pohonu zvonu, abychom jej mohli slyšet častěji,“ uvedla farnost. Pokud máte zájem přispět, můžete na účet farnosti 2301845591/2010. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video