U nákupní zóny ,,vyrostla” plastová osmička. Dopravu na přetížené křižovatce zpomalí kruhák

Lucie Steklá 2022-05-09 09:58:00

Kruhový objezd, nezvykle ve tvaru osmičky, má zklidnit dopravu na křížení ulic Václava Majera a 5. Května v Lounech. Právě na této křižovatce v posledních měsících zhustla doprava. Nejen, že je v místě frekventované nákupní zóny, výjezdu ze Zahradního města, či zkratky do Blšan. Po uzavření sjezdů na dálnici D7 u Cítoliby je tudy první a přímá cesta ze ,,sedmičky“ na průtah městem Louny a doprava v této části města značně stoupla. Právě nový kruhový objezd, dáli se mu kvůli jeho tvaru tak říkat, má pomoci dopravu zklidnit. O stavbě objezdu se začalo mluvit již loni na jaře, k realizaci došlo v závěru minulého týdne. Navíc už má za sebou ,,zátěžovou zkoušku". Hned v pondělí 2. května ráno do něj nabouralo osobní auto.

Na křižovatce, která se během několika dní proměnila na ,,kruhák-osmák“, v minulosti došlo k několika nehodám, většinou zapříčiněných rychlou jízdou v kombinaci s nedáním přednosti. Při vjíždění do křižovatky z ulice 5. května, ať ze směru od Zahradního města či od autoservisu, nebo ji projet, si řidiči často museli na bezpečný přejezd vyčkat i několik minut, po uzavření sjezdů kvůli zkapacitnění obchvatu Loun a stavby D7, začala být situace ještě složitější a o nebezpečné situace nebyla nouze. ,,Nový osmičkový objezd jsme iniciovali na radnici, ale je fér napsat, že ho realizovala a zaplatila Správa a údržba silnic Ústeckého kraje. Tento ,,kruhák“ je po uzavření jednoho ze tří sjezdů z D7 opravdu potřeba, protože odbočování z nebo na křižovatku byl pro některé vozy opravdu problém. Navíc dojde ke zpomalení aut, což by mohlo pomoct i vjíždění a vyjíždění ke Kauflandu,“ uvedl lounský starosta Pavel Janda. Nejhorší bývala situace ráno mezi sedmou a osmou hodinou, kdy počet aut zvyšují rodiče vezoucí děti do škol, a také odpoledne, kdy je ze škol vyzvedávají a další lidé se vracejí zpět z práce a cestou míří na nákupy.

Právě nad tvarem ,,kruháku“ již lidé vedou na sociálních sítích obsáhlé diskuze. K vyřešení dopravní situace byl tento tvar ale nezbytný. ,,Ano, osmička není kruh, ale bez zásahu do okolí vozovky by se na tuto křižovatku klasický kruhák nevešel. Každý, kdo se tam podívá, tak ví, že ulice 5. května nejde přímo proti sobě, ale je posunutá o pár metrů, a my jsme stáli o rychlé, ale přitom funkční řešení,“ vysvětlil starosta důvody nezvyklého tvaru. Umístění kruhového objezdu by mohlo částečně ulevit i výjezdu z nákupní zóny, které bývá při odbočení směrem vlevo časově náročné a nebezpečné.

Pracovat na změně křižovatky se začalo minulý týden, nejdříve bylo nakresleno na asfalt nové značení, v pátek byly dodány plastové prvky, které tvoří tvar objezdu do zmíněné osmičky.

A pokud chtěl někdo tipovat, jak dlouho nový kruhový objezd ,,osmička” vydrží bez šrámu, možná ani nestihl svůj tip říci. Hned v pondělí kolem půl šesté hodiny ranní kruhák ,,prošel zátěžovou zkouškou“ a ve směru od Prahy své vozidlo neubrzdil a do plastových prvků naboural. Nehodu řešila policie, správa a údržba silnic poškozené prvky vyměnila a v půl osmé byl objezd zase jako nový. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video