Přesun nádraží v Chomutově? Stále ve hvězdách

j.rodling 2022-05-19 09:38:46

Chomutov – Anabáze s přesunem nádraží asi hned tak neskončí. Ani po letech od schválení zastupitelstvem není jasné, zda vůbec a případně kdy se přesune.

Před třemi lety to vypadalo jako hotová věc. Státní Správa železnic v roce 2019 tlačila zastupitele, aby rozhodli o přesunutí nádraží, že jinak tato varianta padne úplně pod stůl. Chomutovské zastupitelky a zastupitelé dali projektu zelenou, ale od té doby se žádný zásadní posun nestal.

„„Každé dva týdny volám, stále to visí na Centrální komisi Ministerstva dopravy, která ještě nerozhodla, jestli se záměr bude realizovat,“ uvedl primátor Chomutova Marek Hrabáč. Celý přesun je ve státní režii, takže město jako takové s tím mnoho nezmůže. Navíc se změnila vláda, takže se přehodnocují projekty a priority, nepochybně zásadní otázkou bude, zda stát má na nákladný přesun v současné době peníze.

„V současné době Ministerstvo dopravy spolu se Správou železnic projednává ekonomicky a technicky nejvhodnější způsob řešení této stavby. Jedná se nyní hlavně o zavedení vlakového zabezpečovače ETCS L2 či o vazbě na připravované vysokorychlostní spojení Praha – Most. Tato jednání však nejsou u konce a nelze ani nyní odhadnout, kdy ukončena budou,“ uvedl v dubnu na dotaz Nástupu mluvčí ministerstva dopravy Martin Brychta.

Chomutovákům tak nezbývá než čekat, zda se přesun za zhruba čtyři miliardy korun vůbec někdy podaří zrealizovat. Nové nádraží by mělo být blíže autobusovému nádraží. I kdyby projekt dostal povolení z ministerstva, Chomutováci by na nový perón mohli vstoupit až za mnoho let. Musely by se vyřešit majetkové vztahy, úprava přednádražního prostoru a další komplikovanější věci.

Myšlenka přesunu nádraží, které je na svém místě od 19. století, kdy byla do Chomutova přivedena železnice, je už desítky let stará. S nádražím blíže centra a zhruba na podobném místě, kde by mělo stát, počítal už územní plán ze 60. let 20. století, podle kterého se odehrála zásadní přestavba centra Chomutova včetně například vybudování budovy magistrátu či „podkovy“. Nové umístění nádraží se objevovala i v pozdějších územních plánech a studiích.


Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video