Co dál s Dreherovým pivovarem? Město nechá udělat studii

Hedvika Mašková 2022-05-19 10:14:58

Žatec - Jak by měly vypadat a k čemu by měly v budoucnosti sloužit pozemky a objekty v areálu bývalého exportního pivovaru Dreher, které jsou dlouhodobě nedostatečně využívané a zanedbané, by měla ukázat studie.

Město nyní vyhlásilo veřejnou zakázku na zpracovatele kompletní studie pro nové využití tohoto brownfieldu. Studie by měla, mimo jiné, sloužit rovněž jako podklad pro oslovení strategických partnerů, developerů či jiných potencionálních zájemců o koupi. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky jsou tři miliony korun bez DPH.

Podstatnou část areálu bývalého vývozního Dreherova pivovaru známého též jako Fruta zakoupilo město Žatec před necelými čtyřmi lety za 27 milionů korun. Areál je v současnosti z větší části nevyužívaný. Některé objekty aktuálně slouží jako sklady a dílny různých provozů. Městu patří devět hektarů z celkových dvanácti.

,,V objektech je nefunkční kotelna, nefunkční většina výrobního zařízení. Do areálu je zavedena voda, kanalizace a plyn. Je zde regulační stanice plynu a vlastní trafostanice. Areál má vlastní čističku. Je tady železniční vlečka, avšak ve stavu bez možnosti používání (nutné opravy). V havarijním stavu objektů je krytina, krovy a dřevěné konstrukce v nižších podložích. Dále falešné hrázdění, opláštění mostů, narušené jsou omítky fasád i zdivo. Je zde patrná povrchová koroze na ocelových konstrukcích, traverzách. Podlahy jsou napadené dřevomorkou a hnilobou,” udává zadání veřejné zakázky na zpracování kompletní studie pro nové využití Dreherova pivovaru, která přímo souvisí s podanou žádostí o dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Studie, kterou si chce nechat město vypracovat, by měla ukázat, jaké využití by mohl areál bývalého pivovaru Dreher s přilehlými pozemky mít, a to v návaznosti na místní, regionální i nadregionální vazby. Studie by zároveň měla plnit funkci jako podklad pro oslovení strategických partnerů, developerů či případných zájemců o koupi. Dalším cílem studie je prověřit možnosti napojení, kapacit a limitů technické a dopravní infrastruktury, včetně občanské vybavenosti a veřejného prostranství.

Pro zpracovatele studie, který bude teprve vybrán, má město Žatec několik námětů na využití bývalého pivovaru. Na části pozemků by mohla vzniknout lokalita pro bydlení nebo developerskou výstavbu, v objektech by mohla vzniknout pobočka Národního zemědělského nebo Národního technického muzea či by zde mohla být rozzšířena expozice současného Chmelařského muzea, dále třeba ubytování hotelového typu nebo agroturistika (zemědělské, chmelařské pěstební, přepravní a zpracovatelské technologie a strojů s možností osobního zapojení a osobního zážitku). Jelikož je areál, který je zapsán na indikativní seznam světového dědictví UNESCO, velmi často využíván ze strany filmařů, mohl by se zde rovněž uplatnit filmový průmysl, jako například ateliéry, depozitáře, studia, produkce či administrativa. V areálu by dle města mohlo být také kino, divadlo, obchodní řetězec, tržnice, volnočasový areál pro všechny věkové kategorie nebo lehký průmysl, jako například oděvnictví, potravinářství, marketing či kompletační činnosti automotive. Pokud by na pozemcích proběhla výstavba rodinných či bytových domů, určitě by zde byla zapotřebí i infrastruktura občanské vybavenosti, jako jsou obchody, školství, kultura, zájmové a společenské prostory.

,,Dreherův exportní pivovar je jedinečnou ukázkou ve své době moderního pivovarského provozu ve střední Evropě. Byl vystavěn na přelomu 19. a 20. století, podle projektu architekta Aloise Dautema. Velikost pivovaru svědčí o nemalých podnikatelských ambicích majitele Antona Drehera, jež je považován za významnou postavu světové pivovarské historie a je neodmyslitelně spjatý s Žatcem a přilehlým regionem. Vzhledem ke své velikosti disponoval pivovar velkoryse koncipovanými provozy, které jsou objemově ve stavebním celku stále dochovány. Historické objekty bývalého Dreherova pivovaru, včetně oplocení, jsou od roku 2015 zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek,” popisuje historii areálu zadání veřejné zakázky. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video