Omáčka, vepřové, rajčata či kefír. Jídlo z Chomutovska uspělo v soutěžích

Redakce 2022-05-19 19:00:01

Chomutovsko – Regionální potraviny, které jste ještě možná neochutnali. V krajských soutěžích se dařilo dobrotám z našeho regionu.

Noví nositelé krajské prestižní značky Potravina z kraje Přemysla Oráče jsou známi. Letos měly hodnotitelské komise obzvlášť těžkou práci. Ocenění by si zasloužili všichni přihlášení. Malí a střední výrobci kladou důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale zároveň také na správné označování svých výrobků ve vztahu k ústeckému regionu.

V konkurenci uspěl i chomutovský výrobce David Netolický z lahůdkářství Perfectly Delicious, značku získala jeho meruňková BBQ (grilovací) omáčka.

Dalšími oceněným z Chomutovska je Farma Doupov z Mašťova, kde chovají skot a prodávají delikatesy z vlastní produkce. Farma uspěla s vepřovým ve vlastní šťávě. Mezi dalšími oceněnými z Ústeckého kraje byl například pivovar z Teplic, hroznový mošt z Chrámců nebo kremrole z Děčína.

Slavnostní předávání ocenění značky „Potravina z kraje Přemysla Oráče“ vítězným výrobcům proběhne v rámci výstavy Zahrady Čech 9. září 2022.

Regionální potravina

Soutěží se také o titul Regionální potravina, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství. O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2022 i dvěma výrobkům z Chomutovska, jsou mezi nimi medová rajčata z farmy Tušimice a kefír z Farmy Drmaly.

„Čím dál více lidí si všímá ocenění na výrobcích, je to pro ně záruka kvality. Naše výrobky se začaly lépe prodávat. Díky ocenění a následné kampani se o nás dozvědělo více lidí a získali jsme nové zákazníky. Zúčastňujeme se akcí, kam bychom se běžně nedostali. Skvělá je také podpora formou získání propagačních materiálů,“ uvedl pan Petr Mančík, majitel firmy Výrobky od Zrcadla, který získal Regionální potravinu vloni.

V hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci vybrané akce v regionu.

„Zájem o soutěž Regionální potravina Ústeckého kraje byl jako každý rok velký. Letos jsme moc rádi i za výrazný zájem ze strany nových výrobců. Pět z nich si nominaci odnáší poprvé,“ shrnula krajská koordinátorka Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Napsal(a): rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video