Co se rýsuje ve Stebně. Novinky k oblíbenému altánu

Redakce 2022-05-26 22:26:00

Finální podoba komunitního centra Stebno, které vyroste na místě pergoly poničené loňskou vichřicí, se vyklubala. V závěru dubna se podruhé, a zároveň naposledy, sešla pracovní skupina, která dospěla ke shodě na dispozičních i estetických detailech budoucího „setkávacího“ přístřešku.

Oproti prvotnímu návrhu bude například „oplývat‘“ toaletami zvlášť pro obě pohlaví. Na fasádě se objeví i pítko. Vzhledově si designéři na atypickém návrhu, se specificky pojatou střechou, mobilními zástěnami a netradičním komínem ve zkosené části stavení, pohráli i s výběrem materiálu. Po připomínkách z pracovního týmu, s kterými pracoval architekt Ondřej Blaha, nepůjde o žádný „nudný bílý beton“. Odborníci vybrali nakonec dusaný hlínobeton v hřejivém odstínu, který neurazí malebný kolorit zdejší návsi; bude se vhodně vyjímat i v sousedství dominantního kostela, který zrovna prochází rozsáhlou obnovou po loňské vichřici.

Střešní krytina by měla být z cembritu a trámy si nemáme představovat hrubé, ale lazurně bílé. Budoucí podobě se architekti věnují pečlivě - po týmovém švitoření ještě nabídli přece jen poslat i vizualizaci střechy ve variantě z falcovaného plechu. Hlasovat o ní bude „poradní orgán“ už jen po mailu. Nečekaně vznikl ještě nápad jakéhosi vnitřního ochozu nad skladovací místností - zda i tento „špek“ nakonec dojde realizace, nechává tým jako překvapení.

Konečná podoba pak má být do půl roku přetavena do projektové dokumentace pro územní řízení. „Vypadá to dobře,“ podotkl farář Richard Polák.

Letos se Stebenští tedy ještě stavby nedočkají. Zatím se těší z pokračující obnovy návsi, na které se v předešlém měsíci vysázely nové vzrostlé stromky (a nejen tam). V plánu jsou nové chodníky, připravují se dvě pikniková místa. Dělníky se to hemží i na hřbitově, kde se dokončuje ohradní zeď, rovněž poničená během downburstu 24. června. 

(bar)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video