Richard Mysliveček přenáší krajinu na papír a nejen to

Aleš Stroukal 2022-05-30 16:53:42

Zeptal jsem se Richarda Myslivečka, kde bychom se mohli sejít a trochu si plodně popovídat, aby z toho mohl vzniknout zajímavý rozhovor, a on navrhl, ať se sejdeme na nejvyšším místě žateckého pivního majáku. Nemiluji výšky, ale na téhle dominantě města Žatce už jsem několikrát samozřejmě byl, ať už výtahem s projekcí balónu nebo rakety, či nejčastěji pěšky, takže jsem souhlasil, ale dal jsem si podmínku. Jelikož jsme městská pivní velmoc s uhrančivým číslem sedm, tak každý z nás dvou vynese na vrchol čtyři různá piva. Šest jich postupně ochutnáme, a to sedmé symbolické společně vylijeme z nebe.

Ahoj Ríšo, vítám tě na vrcholu žateckého pivního majáku. Nejhloupější otázka našeho rozhovoru bude asi znít, zda jsi tu už byl.
A nestupidnější odpověď? Zkusme z toho vyplout bez ztráty chmelové šištičky: s tebou ještě ne.

Seš filuta. Začnu úvodem hudební otázkou. Znáš folkového zpěváka Vlastu Třešňáka?
Něco mi to říká a mysl střílí do fotbalu, ale to byl asi Kvašňák? Že jo?

To byl. Já ti ale pustím na mobilu kousek jedné Třešňákovi písničky a ty se pokus uhodnout, jak se ta skladba může jmenovat.
Když tak poslouchám ta slova a spojím si to s tím, na co se mě asi budeš ptát, tak tipnu – Geodet?

No, v podstatě máš pravdu. Jmenuje se Zeměměřič. A já se tě hned optám. Je nějaký rozdíl mezi geodetem a zeměměřičem?
Vůbec žádný. Asi jako mezi závorami a šraňkami nebo mezi tím, zda ti drží kalhoty kšandy nebo šle.

Chtěl jsi tuhle práci dělat od mala nebo tě lákala práce, kterou dělala maminka nebo táta?
Asi ani nechtěl, ale zajímala mne matematika, technika a příroda, a z toho to nějak zkondenzovalo. Hlavně jsem neměl rád dějepis a češtinu. A nejvíc jsem neměl rád chemii. Takže mne to táhlo logicky k technickému zaměření.

Co jsi tedy studoval za střední školu?
Pocházím s Jižních Čech a vystudoval jsem gymnázium v Táboře.

A po tom vysoká. Jaká?
České vysoké učení technické v Praze, obor konstrukce a dopravní stavby. Po vejšce jsem ještě vystudoval střední školu v Duchcově, obor geodézie, abych se mohl věnovat práci, kterou dělám.

A po vejšce jsi byl někde zaměstnaný, nebo jsi šel hned do soukroma?
Nastoupil jsem v Soběslavi ve firmě Strabag. Můj tchán začal ale soukromě podnikat jako geodet a já jsem odešel pracovat pro něj, ale právě proto jsem si musel dodělat tu střední školu Duchcově, abych splňoval podmínky geodeta. Měl jsem původně ještě pokračovat dalším studiem na ČVUT, právě zmíněný obor geodézie, ale přišla rodina a dálkově to tehdy nešlo, tak jsem to vzdal.

Já si úplně přesně neumím představit, co takový geodet dělá. Jasný, že v terénu měří pozemky a stavby, pak to zakresluje do map a konzultuje nebo komunikuje s katastrálním úřadem. Učeš ty moje znalosti a prozraď víc.
Já dělám všechno: zaměřuji, vytyčuji, plánuji, rozpočítávám, zakresluji, realizuji a často i radím, někdy třeba jen po telefonu. Podstata mé práce je, že to, co je v terénu, přenáším do map a naopak, vytyčuji mapu do terénu.

Tvůj rajón je omezený městem, oblastí, krajem, státem nebo vůbec?
Nejsem ohraničen vůbec ničím, leda tak atmosférou.

Kde nejdál jsi tedy zaměřoval?
Zaměřoval jsem několikrát v Praze a v Plzni, ale jinak se snažím držet v našem okolí. Například v Lounech jsme zaváděli do katastru dokončenou stavbu plaveckého bazénu.

Zaměřoval jsi dům nebo pozemek někomu slavnému?
Když tak o tom přemýšlím, tak nejznámějšími byli asi manželé Zemanovi – Petr Zeman a Eva Kunstová. Měli nebo mají velkou sbírku moderního umění odhadovaného na prý téměř až miliardu korun. Tak jejich dům v Žatci jsem zaměřoval.

Vím, že v kanceláři jste dva, ty a tvoje manželka Monika. Manželka je také geodetka?
Moje ctěná manželka Monika geodetka není, protože ČVUT nedostudovala. Pracovala v žateckém katastrálním úřadě a nyní mi pomáhá v kanceláři i v terénu. V současné době mi pomáhá i můj syn.

Kde jste se poznali?
S Monikou? Na přednášce na vysoké škole. Došli jsme oba až do čtvrťáku, ale přišlo děcko a Monika už pak školu nikdy nedodělala.

Je těžké si netahat práci domů?
Tak to je hrozně těžký, aspoň pro mne. Snažím se o to, si práci domů nenosit, ale nějak mi to nejde. V neděli přemýšlím o to, co se bude dít v pondělí. Monika to má ale jinak a když za ní přijdu s pondělními starostmi, tak mi vždycky říká: „Řekneš mi to až zítra, ne dnes, v neděli.“

Máte dvě děti, kluka a holku. Jak se jmenují a čím se živí? Neříkej, že jsou to geodet a zeměměřička?
(Smích.) Lukáš je skorogeodet, studuje předposlední ročník vysoké školy v Ostravě, obor geodézie, už je bakalář a nyní dodělává inženýrské studium. Dcera Petra má vystudovanou Vysokou školu ekonomickou, jako tvůj syn Dominik, a pracuje jako manažerka v jedné nadnárodní firmě v Praze. Kdysi jsem po ní chtěl, aby mi pomáhala se zeměměřickými pracemi v terénu, což znamenalo obout si holinku a na záda vzít batoh plný vytyčovacích kolíků. Zkusila to jednou, a pak mi sdělila, že mi odmítá dělat polního ježka.

Polního ježka (smích), krásný výraz. Na internetu jsem četl, že každý stát má několik geodetů, kteří jsou považováni za velké osobnosti. Jak se geodet může stát velkou osobností. V Čechách jsou to jména Emil Buchar, Petr Vaníček a třeba Karel Kořistka.
Člověče, Aldo, vím, že nás učili někteří profesoři, co byli velké kapacity v oboru, ale na jména si fakt nevzpomenu. Teď mě napadá Prof. RNDr. Karel Rektorys, DrSc., ten nás učil matematiku.

Také jsem se dočetl, že někteří geodeti to dotáhli hodně vysoko v jiných profesích. Víš, koho mám na mysli? Například v USA?
To byli ti první presidenti – Washington a Lincoln, myslím.

Jo, jo, přesně tak, prezidenti George Washington a Abraham Lincoln. U nás Zdena Mašínová starší. Ještě jedna zajímavost. Dva geodeti byli fiktivní geodeti – hrdinové z knížek. To budeš určitě vědět, o koho se jedná, to je jasný.
Tak to ví kdekdo - Old Shatterhand, pokrevní bratr Vinetoua a zeměměřič K. z románu Zámek od Franze Kafky.

Mayovky (knihy, které napsal spisovatel Karel May – pozn. autora) jsi určitě v dospívání četl jako téměř každý kluk, ale co Kafka a jeho Zámek?
Budeš se divit, ale já jsem Mayovky fakt nečetl. Já jsem měl rád knížky, v nichž bylo hodně obrázků. Když tam nebyl žádný, kniha u mne nedostala ani šanci. Rád jsem ale četl různé komiksy, knížky o mořeplavcích a furt dokola Lovce mamutů od Eduarda Štorcha. Jo, a Zámek od Franze Kafky jsem taky nečetl. Ty asi jo, viď?

Já ho četl v době vlády rudých komand a nacházel jsem tam různý paralely k tomu, že z toho komunistického marastu přece jen musí vést cesta ven, i když Kafka obecně je schýza schýz. Pojďme k tvým koníčkům. Vím, že hraješ fotbal, jezdíš rád na dovolenou s karavanem a stejně jako já, jsi pivní fajnšmekr, co rád ochutnává nová piva. Začněme tím karavanem.
Před sedmi lety jsem si koupil takový normální karavan, hotýlek na kolech a jezdím s ním do Chorvatska do města Trogir, kde to mám moc rád.

Na měsíc nebo na dýl?
To by se mi líbilo, ale je to kvůli práci nereálné, takže na maximálně čtrnáct dní a hajdy zpátky.

Čím ten karavan taháš? To musí být nějaký silný auto, co?
Momentálně mám auta značky Nissan Patrol a Jeep Cherokee, což jsou auta, pro které to není žádný problém.

Máš rád silný auta?
Hele, kámo, k tvýmu psaní můžeš jezdit i hadraplánem, ale geodet potřebuje do terénu teréňáka. Ale máš pravdu, mám rád jízdu v terénu a leckdy si to pěkně užívám. Když mám možnost zajezdit si na rozbahnělých necestách, tak si to dost užívám.

Pojďme k fotbalu. Hrál jsi ho profesionálně?
Profesionálně jako za peníze ne, ale hrál jsem ho závodně, a to už od dětství.

Nyní hraješ za starou gardu, jestli se tomu tak říká?
Kdepak, nehraju za starou gardu, ale snažím se držet si trošku fyzičku, tak chodím už přes dvacet let s kamarády dvakrát týdně na fotbal

A jsme u tématu pivo. Jaké máš nejradši pivo, myslím obecně?
To nedokážu říct, protože já značky piv velice rád střídám, nejsem ortodoxní konzument, moc rád ochutnávám – ostatně, známe se - stejně jako ty. Jakmile je někde nové pivo, což se často děje v minipivovaru Pioneer, tak ho chci ochutnat.

Dočesná je pro nás ochutnávače piva vyložený ráj.
Přesně tak, to miluju, ale všechno ochutnat nemůžeš, to by ty svátky piva a chmele musely trvat aspoň týden, možná i déle. Nechápu třeba, jak někdo může o Dočesnou sedět v jednom stanu a pít jednu značku piva, notabene, kterou si může dát kdykoli během roku.

Naprosto souhlasím. A když budeme konkrétní, tak jaká piva máš rád?
Nepohrdnu samozřejmě dobrý žateckým ani plzeňským, ale přednost dávám svrchně kvašeným pivům. Mám rád IPA piva s vyšší stupňovitostí a hlavně s vyšší hořkostí.

Jakou nejvyšší hořkost mělo pivo, které jsi ochutnal?
Tak touhle otázkou sis naběhl, kamaráde. Nejvyšší hořkost, označovanou stupnicí IBU, kterou mělo pivo, které jsem pil, je 70-80 IBU. Ale tys mi kdysi slíbil, že mi přivezeš pivo, které se jmenuje Zaříkávač chmele, které má IBU 100. A co? Nedovezl, takže rád bych odpověděl, že hořkost sto, ale nemůžu.

Tak to jsem si fakticky naběhl, ale já na tebe, Richarde nezapomněl, akorát jsem na něj zatím nikde nenarazil, ale neboj, pokud se ještě vyrábí, seženu ho pro tebe.
Děkuji předem.

Slyšel jsem, že tvoje žena Monika výborně vaří. Jak jsi na tom ty? Umíš vařit, a pokud ano, co je tvoje specialita, na co bych se mohl nechat pozvat?
Vařím často a rád, nejčastěji o víkendech a miluji italskou kuchyni. Ta jídla si někdy i fotím, tak až slezeme dolů z majáku, ukážu ti na mobilu, jak mají vypadat „italský špagety alá malý žatecký myslivec“, taky se bojím vytahovat mobil, aby mi nespadl. Ty moje italská jídla má ráda celá rodina. Ale uvařit umím leccos, akorát knedlíky jsem nikdy nedělal.

Tak já moc děkuji za příjemné povídání, a jestli mohu, tak ti dávám za domácí úkol poslechnout si celé album Zeměměřič od Vlasty Třešňáka a přečíst si Zámek od France Kafky. Přeji hezkou zábavu.Tak to byl inženýr Richard Mysliveček, žatecký geodet a zeměměřič.
PS: „Jak vy to tady v Žatci děláte,“ povzdechl si s úsměvem náhodný chodec pod pivním majákem, po té, co si olízl ruku, na které mu ulpěly kapky domnělého deště, „že vám tu po pivu chutnají i srážky z nebe?“

Napsal(a): Aleš Stroukal

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video