Výstava ukáže závislost blahobytu a míru bezpečnosti na zdrojích energie

Lucie Steklá 2022-06-02 20:20:00

Louny - Unikátní aktuální exteriérová výstava, která ukazuje závislost naše-ho blahobytu a míru bezpečnosti na zdrojích energie, bude necelé tři týdny zdobit lounské Mírové náměstí. Výstava s názvem Energie a civilizace je k vidění od pátku 3. června. Nasvícená bude v noci a volně přístupná na Mírovém náměstí do úterý 21. června.

Tématem je Udržitelná budoucnost - aktuální téma. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna. Výstava ,,Energie a civilizace“, která volně navazuje na expozici ,,Voda a civilizace“, nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit naši svobodu, budoucnost i prosperitu. Podle spoluautora a kurátora výstavy Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti. ,,Dnes můžeme vidět s veškerou naléhavostí, že otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Maximálně možná soběstačnost a dostatek zdrojů jsou limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i svobody každé společnosti. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává strategickou otázkou a může významně narušit geopolitický poměr sil. Otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie je pro naši budoucnost naprosto zásadní a tato výstava na to jasně poukázala již při svém vzniku v roce 2020,“ říká Miroslav Bárta, archeolog a egyptolog. Pro Louny je energeticky důležitá řeka Ohře.

Pořadatelem výstavy je Galerie Benedikta Rejta. ,,Výstava Energie a civilizace nás oslovila svojí aktuálností. Jsme rádi, že můžeme tento projekt představit v Lounech. Venkovní expozice bude synergicky doprovázet největší výstavu Galerie Benedikta Rejta v roce 2022, a to s názvem Voda. Obě výstavy ukazují ta nejcitlivější témata, ke kterým je třeba směrovat pozornost společnosti. Propojovat umění, vzdělávání a vědu je v dobách proměňujícího se světa nanejvýš důležité. K tomuto procesu přispíváme prezentací tvorby uměleckých, vědeckých i pedagogických osobností,“ upřesňuje Kateřina Melenová, ředitelka galerie. Mezi zajímavosti expozice patří například objev přírodního ,,jaderného reaktoru“ starého dvě miliardy let v lokalitě Oklo v Africe.

„Výstava Energie a civilizace je v pořadí již druhá, která se týká udržitelné budou-cnosti nás všech. Těmito tématy se dlouhodobě zabývám, protože je potřeba lidem neustále připomínat, že odpovědnost za naši budoucnost je záležitostí každého z nás. A dělá mi radost, že mnoho lidí i díky těmto výstavám uvažuje o naší společné budoucnosti s větší zodpovědností,“ dodala Olga Menzelová, producentka výstavy.


foto: Expozice řeší způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. Na snímku první hybridní vůz LAURIN & KLEMENT typ E, který byl v roce 1908 předveden na Jubilejní výstavě v Praze. Foto: archiv ŠKODA AUTO

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video