Kapličku zdobí obraz sv. Anny, které je zasvěcena

Alla Želinská 2022-06-07 12:22:00

Poslední květnovou neděli posvětil Otec Alexander Siudzik nově nainstalovaný obraz v kapličce sv. Anny, která se po nedávné rekonstrukci konečně dočkala vyobrazení této světice, jíž je zasvěcena. Kaplička stojí na krásném místě na okraji Podbořan u cyklostezky na vrch Rubín a Dolánky.

Výletníci, poutníci, kteří tudy prochází, si mohou u kapličky odpočinout na lavičce, která tam také je, pokochat se krajinou a výhledem na město.

Obraz znázorňuje Svatou Annu s její dcerou Marií. Namaloval ho Petr Paroubek, povoláním záchranář, obětavý farník, člen městského zastupitelstva. Nad obrazem je napsáno též jeho rukou „Svatá Anno oroduj za nás.“ Ke svaté Anně, matce Panny Marie, se obracejí o přímluvu především matky, s prosbami za své děti. Je ochránkyní vdov, vzorem všech rodičů a prarodičů a také patronkou truhlářů, horníků, tkalců, mlynářů, čeledínů, krejčích i krajkářů.

„Svatá Anna – tak jak jsem ji i namaloval – je nejčastěji vyobrazována spolu se svou dcerou Pannou Marií a jedním z atributů je otevřená kniha (poukazující na starozákonní zaslíbení Mesiáše). Je to olejomalba, malovaná na dřevě,“ řekl o obrazu P. Paroubek.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video