Starosta Málkova: Třináctka nás trápí, jinak je na tom obec dobře

rod 2022-06-09 12:32:58

Josef Egermann v Málkově starostuje čtvrté volební období. Obec podle něj nejvíce trápí silnice „třináctka“, ale i u té se snad schyluje k nápravě. Jinak by chtěl nadále podporovat sportovní vyžití a také mít v obci více zeleně.

Končí volební období, jak ho zpětně hodnotíte? Co se podařilo udělat?

Opravujeme a sjednocujeme střechy na obecních domech, máme jich zatím pět hotových a doděláváme šestou. Čekací lhůty na materiál jsou hodně dlouhé, takže se to protáhlo. Do konce volebního období nebo pak další starosta by měl udělat ještě pět střech, které jsou připravené. Je to hodně peněz, všechno zdražuje a stát obcím moc nepomáhá. Dotace se hodně těžce administrují a spousta obcí si na to najímá společnosti, které to vyřídí.

Udělali jsme workoutové hřiště, zeleň, máme zabezpečovací systém, to znamená kamery na hlavních výpadovkách. Chtěli bychom jej ještě rozšířit, abychom viděli na vandaly. Úplně je nevymýtíme, každý byl jednou mladý a dělal kraviny. Naše mladé se snažíme táhnout ke sportům, mají tu hřiště, kroužky. Jsem rád, že obec jako taková tíhne ke sportu.

Dělali jste i nějaké další investice?

Vybudovali jsme komunikaci a přístupovou cestu k cyklostezce, která vede mimo silnice, takže je to dobré pro děti, které tam neohrožují auta. V části obce Vysoká jsme uložili do země veřejné osvětlení, připravujeme to samé v části Lideň. Vybudovali jsme nové garáže pro zahradní techniku. Hasiče máme na velmi dobré úrovni včetně vybavenosti, opravili jsme tribunu a tak podobně. Hasiče máme na velmi dobré úrovni včetně vybavenosti, opravili jsme tribunu a tak podobně. Nechali jsme vybudovat další třídu pro deset dětí od dvou let. Z důvodu nové výstavby rodinných domů v Zelené se do obce přistěhovalo mnoho převážně mladých rodin s dětmi a tím pádem vznikla větší poptávka po umístění dětí do školky. Třída se vybudovala v prostoru skladů, které byly součástí školky a vznikly tak úplně nové prostory, kde je třída, šatna, sociální zařízení a technická místnost. Celková kapacita naší mateřské školy je nyní 60 dětí a stará se o ně celkem 13 zaměstnanců. Jinak myslím, že na tom obec dobře. Když nás občané o něco požádají, tak z 99 procent případů vyhovíme.

V září budou komunální volby? Budete kandidovat?

Jasně. I když už jsem starší, tak kandidovat budu. Já nemůžu být doma, musím mezi lidi. (smích)

Je něco, co byste chtěl v případě zvolení dotáhnout?

Doděláme asi úplně všechno do konce volebního období, kromě těch střech, které jsem zmiňoval. Rozpracované máme odkanalizovaní zahrádek. Také bychom chtěli více zeleně do obce, to bude ještě úkol na tohle období, sehnat peníze a společnost, která to udělá. Mezi nové rodinné domy potřebujeme vysadit stromy, aby oddělily baráky od sebe.

Máte tady za rohem šachtu. Jak s ní žije, máte v rozpočtu více peněz?

Tady už se netěží, takže výnosy z nerostného bohatství už nedostáváme. Spolupráce se Severočeskými doly a s ČEZ je na velmi dobré úrovni, řekl bych nadstandardní, vždycky nám vyjdou vstříc. Teď 18. června budeme mít pouť, na tu nám přispěli, dali nám nějaké peníze na opravu těch střech a tak dále. Ty dvě společnosti vnímám jako přínos pro region, protože zaměstnávají hodně lidí z obce, za dobré peníze.

Málkov je nešťastně rozseknut silnící třináctkou a provozem. S tím se ani nic dělat nedá?

To je pro nás asi nejpalčivější problém. Pro zpomalení provozu jsme dali radary, palisády u silnice, máme i policajta (maketa policisty – pozn. red.). Výhled je dobrý, víme, že vláda a kraj schválily peníze na posunutí třináctky směrem k dolům, takže největší provoz by neměl jít přes obec.

A věříte tomu, že to postaví?

Ano, věřím. Schválili na to peníze, tak je to snad na dobré cestě. Slibovali, že v roce 2032 po tom budeme jezdit. Rád bych se toho dožil. (úsměv) 

Napsal(a): rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video