Kulturák soutěží o ekologického Oskara

Iva Ch. Růžičková 2022-06-09 12:39:38

Klášterec - Do soutěže Energy Globe, které se přezdívá ekologický Oskar, je zařazen také projekt rekonstrukce kulturního domu v Klášterci nad Ohří, který je vyprojektován a postaven v energetickém pasivním standardu.

To je u stavby z 50. let takové velikosti neobvyklé. Čím je ještě realizovaný návrh rekonstrukce architektů Heleny a Dalibora Borákových výjimečný? Součástí budovy je fotovoltaická elektrárna i vlastní vodní hospodářství. Z hlediska udržitelnosti imponuje zejména zásadní fakt, že se ji podařilo zachránit a nerozhodlo se o její demolici jako u množství obdobných objektů. Úspora energie, kterou nebylo nutno vynaložit na demolici, odvoz suti a hlavně na výrobu nových materiálů pro novostavbu, znamená podstatnou redukci emisí CO2. Celý úspěšný projekt může inspirovat ostatní při rozhodování, jak přistoupit citlivě k revitalizaci historických budov a přiklonit se k jejich zachování a využití pro budoucnost.

Soutěž Energy Globe každoročně oceňuje projekty, které šetří energii, chrání přírodu a jsou inspirací. Hlasovat pro vítězství rekonstrukce Kulturního centra v Klášterci nad Ohří v soutěži můžete na stránkách www.eon.cz.

„Sladit požadavky“

Kulturní dům v Klášterci nad Ohří byl slavnostně otevřen 8. ledna 2022. Přestavba byla realizována metodou „Design and Build“ společností Trigema Building, podle návrhu a specifikací týmu BORÁK ARCHITEKTI - Heleny a Dalibora Borákových, kteří zodpověděli následující otázky.

Co bylo na realizaci projektu přestavby nejnáročnější?

Sladit požadavky hygieny a požární bezpečnosti se snahou zachovat co největší část konstrukcí původního domu.

Co si můžeme představit pod metodou Design and Build?

Výběrové řízení je na dodavatele Projektu i Stavby. Vybírá se na základě již hotového návrhu - studie a specifikací funkcí a vlastností (to je to, co jsme dělali my), vybraná společnost si pak sama dělá projekty k povolení a k provádění. Investor si hlídá, aby byly dodrženy parametry, které byly podkladem k výběru.

Na jakém projektu právě nyní pracujete?

Na několika energeticky pasivních rodinných domech, na velkém pasivním a „udržitelném“ pavilonu soukromé nemocnice se vstupní halou do areálu, bufetem, jídelnou, velkokuchyní, prádelnou, lůžkovými odděleními pro pacienty a s byty pro lékaře, dále pak na komplexu víceúčelových domů s byty, obchody a kavárnou. 

Napsal(a): Iva Ch. Růžičková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video