Dům Sokolů z Mor po rekonstrukci otevírá. Do síně slávy české turistiky bude uveden autor vystavovaných snímků Karel Goszler

Lucie Steklá 2022-06-23 07:53:51

Příznivci muzea se dočkali. Po řadě měsíců se veřejnosti otevře zrekonstruovaná budova - dům Sokolů z Mor - Oblastního muzea Louny. Slavnostní znovuotevření hlavní výstavní budovy je naplánováno na pátek 24. června. Zahájeny budou nové výstavy, připraven je doplňující program, v sobotu bude vstup zdarma.


,,Muzejní událost sezóny je tu! Konečně otevíráme naši hlavní výstavní budovu. Slavnostní otevření budovy proběhne od 17 hodin a bude spojeno s vernisáží nové expozice Ztracený svět na snímcích Karla Goszlera – Lounsko a turistika před 100 lety. Výstava je věnovaná turistice a historickým fotografiím našeho kraje z let 1890 až 1930,“ zve na výstavu Miroslav Bažant. Autorem ,,úvodní výstavy“ je Martin Postřel. Druhou výstavou, která návštěvníky uvítá, je stěžejní archeologická výstavy a Pravěk Lounska od autorů Petra Nováka a Anastázie Ryškové. ,,Při příležitosti otevření výstavy Pravěk Lounska bude pokřtěna stejnojmenná kniha Petra Nováka,“ doplňuje pozvánku M. Bažant. Druhý den, tedy v sobotu 25. června, návštěvníky čeká milé překvapení - vstup zdarma. Navíc od 11 a 15 hodin proběhnou komentované prohlídky nové expozice Ztracený svět na snímcích Karla Goszlera a výstavy Pravěk Lounska v 10 a 14 hodin. Komentovanými prohlídkami provedou autoři nové expozice a výstavy.

Karel Goszler, který je autorem snímků, byl přijat jako první občan Loun do Síně slávy české turistiky. ,,V roce 2022 bylo přijato pět osobností do prestižní Síně slávy české turistiky. Mezi nimi je i první obyvatel Loun, nezdolný turista, propagátor turistiky, fotograf a dlouholetý činovník lounského odboru Klubu českých turistů Karel Goszler,“ řekl M. Bažant. Jeho jmenování zástupcem generálního sekretáře KČT Mojmírem Nováčkem se uskuteční v pátek 24. června od 17 hodin právě u příležitosti slavnostního znovuotevření hlavní výstavní budovy muzea. ,,Znovuobjevený Karel Goszler se dočkal bezmála 90 let po své smrti svého docenění!“ zvou muzejníci. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video