Jako před sto lety: Dům Sokolů z Mor po rekonstrukci přivítal návštěvníky

Lucie Steklá 2022-07-04 18:16:33

Expozici věnovaná fotografiím velkého turisty a fotografa Karla Goszlera, který po sobě zanechal na tisíc skleněných desek, je od minulého pátku přístupná v Oblastním muzeu v Lounech. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v budově Sokolů z Mor, která byla po třech letech a nákladné rekonstrukci otevřena veřejnosti.


,,Na ničem jsme nešetřili,“ řekl na úvod slavnostního otevření budovy Jiří Matyáš, ředitel muzea. Na znovu otevření čekali muzejníci i veřejnost tři roky, od října 2019. Za rekonstrukci budovy, která je historickou památkou, a muzeum ji využívá jako svou hlavní k výstavní činnosti, zřizovatel, Ústecký kraj, zaplatil za přes 30 milionů korun. Objekt dostal podobu, kterou měl na konci 19. století. Na návštěvníky čekají komfortnější a modernější prostory, novinkou je výtah v budově pro hůře pohyblivé občany.

Součástí slavnostního zpřístupnění do-mu pro veřejnost bylo otevření nové stále expozice s názvem Ztracený svět na snímcích Karla Goszlera – Lounsko a turistika před 100 lety. Téměř přesně tisíc dní. Před takovou dobou začali podle historika a kurátora výstavy Martina Vostřela práce na výstavě fotografií K. Goszlera. Náhoda dala tomu, že se lounští muzejníci dozvěděli o potomcích fotografa, který vlastní stovky skleněných desek s fotografiemi našeho regionu. ,,Práce rozpoznat krajiny, kopce a okolí, byla někdy náročná. Velkou zásluhu na tom, že je dnes uvidíte, má také Bořek Zasadil, který všechny fotografie skenoval hodiny a hodiny. Dokonce mu odešel i skener,“ řekl M. Vostřel.

Mojmír Nováček z Klubu českých turistů při té příležitosti uvedl do síně slávy právě K. Goszlera, který byl nejen vášnivým fotografem, ale také turistou a spoluzakladatelem lounského klubu turistů. Právě řada jeho fotografií vznikla při turistických procházkách krajinou Lounska. ,,Zásluha Karla Goszlera na propagaci, díky krásným fotografiím, je určitě nesporná. Své místo v síni slávy české turistiky si určitě zaslouží. Děkuji muzeu za propagaci života a díla tohoto významného turisty a turistům za zpracování návrhu na uvedení do síně slávy,“ řekl M. Nováček. Výstava nabídne 135 krásných fotografií zachycujících náš region v letech 1890 až 1930. Expozice je rozdělena do pěti místností a v každé na Vás čeká jiné téma – Louny, Kolorované snímky, Lounsko, Portréty a spolkový život a poslední jsme nazvali Volání dálek. Seznámíte se s počátky lounské turistiky, uvidíte dobové oblečení, zaniklé stavby či proměňující se krajinu. Již při vstupu do muzea spatříte unikátní velkoformátovou fotografii o rozměrech tři sta krát dvě stě centimetrů zobrazující naše město na samém sklonku 19. sto-letí s projíždějící parní lokomotivou jako symbolem pokroku.

Pro veřejnost se zpřístupnila také dlouho odkládaná výstava Pravěk Lounska autorů Petra Nováka a Anastázie Ryškové, ke které vyšla stejnojmenná kniha právě od Petra Nováka. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video