Úvod   /   Zprávy   /   Pavilon Josefa Fouska

Pavilon Josefa Fouska

Lucie Steklá 2022-07-06 16:07:20

Koncem června byl oficiálně přejmenován Pavilon A na lounském výstavišti. Nyní se jmenuje Pavilon Josefa Fouska. Pavilon, který je centrem kulturního dění, nese jméno bývalého dvojnásobného starosty Loun. Josef Fousek byl v době Heydrichiády zatčen a následně v Praze Kobylisích v červnu roku 1942 popraven. Pojmenování pavilonu proběhlo za účasti rodiny, veřejnosti a vedení města Louny. Součástí slavnosti bylo odhalení deska a panel s informacemi o osobě J. Fouska.

Josef Fousek se narodil v Doníně u Loun 6. dubna 1875. Řadu let zastával funkci předsedy lounské Československé strany národně socialistické. Starostou města se stal poprvé po volbách v roce 1919 a s přestávkami jím byl až do konce roku 1940. Na základě udání 16. června 1942 Josefa Fouska spolu s jeho synem a několika dalšími zatklo gestapo a 30. června večer jej popravili na Kobyliské střelnici v Praze. O deset dní dříve, 20. června, na stejném místě zastřelili i jeho syna Karla.

Pavilon Josefa Fouska, doposud Pavilon A, na lounském výstavišti byl postaven v 30. letech. V roce 2018 město dokončilo jeho rekonstrukci.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video