Další špunt na I/13 u Zelené. Do Žatce přes nový most nad Žiželicemi

Redakce 2022-07-20 14:58:19

Chomutovsko – Není to tak dlouho, co skončily opravy na silnici I/13 u Málkova. Teď se silničáři pustí do dalšího úseku. Začne se stavět i obchvat Žiželic.

„V nejbližší době plánujeme zahájit rekonstrukci silnice I/13 v úseku Místo – Zelená, která si vyžádá částečnou uzavírku,“ informovalo Ředitelství silnic a dálnic. Podle plánu oprav se má začít v červenci, oprava by měla trvat nejpozději do konce srpna.

Pro lidé dojíždějící za prací do průmyslových zón a celkově pro všechny motoristy to bude další test trpělivosti. Při předchozí opravě se ve špičkách tvořily klidně i hodinové fronty z obou stran, střídavý provoz řízený semafory či regulovčíky nestačil silnici dostatečně uvolnit. Řidiči často volili alternativní cestu kolem Nechranic a přes Březno. Provoz tam byl hustý, ale plynulý. Opravovat se bude úsek dlouhý 1,3 kilometru.

Přemostění u Žiželic

Kdo někdy jel do Žatce, zná velmi dobře žiželické serpentýny. V červenci začnou stavaři s budováním obchvatu a přemostění. Doprava bude mnohem plynulejší a především bezpečnější, nepochybně si oddechnou i obyvatelé Žiželic, přes které proudí tisíce aut denně. Obchvat postaví sdružení firem velkých silničních firem za 820 milionů korun. „Stavba má pravomocné stavební povolení a realizace bude zahájena co nejdříve – a to realizací přístupových tras a provedením geotechnického průzkumu,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2026.

Navržený obchvat v délce téměř tří kilometrů s přemostěním si nevyžádá žádné demolice, přeložka respektuje původní trasu silnice a vyrovnává řadu stávajících protisměrných zatáček. Ve stoupání od Žatce pak bude navýšen počet jízdních pruhů. Náročný terén vyžaduje zřízení několika zárubní a opěrných zdí. Komunikace prochází geologicky náročným územím se svahovými sesuvy, čímž jsou kladeny zvýšené nároky na návrh i realizaci nejnáročnějšího objektu stavby, kterým je 377 m dlouhý most. Ten vede přes údolí potoka Hutná hlubokého 40 metrů. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video