V Ústeckém kraji se lidem žije lépe, říká průzkum

Lucie Steklá 2022-07-20 17:54:00

Deváté místo v České republice obsadil Ústecký kraj v celkovém pořadí průzkumu Místo pro život. Ač v některých kategoriích zcela ,,vyhořel“, v jiných si oproti minulým letům dokonce výrazně polepšil. Lidé jsou i přes pozici spíše ,,ve spodní části tabulky“ se životem v kraji spokojení. Výzkum Místo pro život srovnává kvalitu podmínek pro život v rámci celé republiky, letos již po dvanácté.


V posledních čtyřech letech skončil Ústecký kraj vždy beznadějně poslední. ,,Je to signál, že se v některých oblastech situace v regionu zlepšuje, a že je řada konkrétních kritérií, která dokládají, že na region nelze pohlížet jen pohledem špatných výsledků,“ říká David Pavlát ze společnosti Communa, která průzkum zajišťovala. Nejlepších výsledků dosáhly letos Hlavní město Praha (84 bodů), Jihočeský (75) a poté Karlovarský kraj (73). Nejnižší skóre letos získaly Olomoucký (33) a Moravskoslezský kraj pouhých třicet bodů.

Z maxima stovky bodů nasbíral Ústecký kraj bodů 47. ,,Letošní výsledky nebereme jako neúspěch, naopak. Po několika letech, kdy jsme byli poslední, čtrnáctí, jsme poskočili na deváté místo. Je to pozitivní směr, vidím to jako úspěch. Hodně se zlepšuje životní prostředí, je to potvrzení toho, že se nám život v Ústeckém kraji daří postupně povznášet,“ řekl hejtman kraje Jan Schiller.

Nulou bodů vyhodnotil výzkum Místo pro život v oblastech péče o děti a vzdělávání, také u volnočasových aktivit a turismu a bezpečnosti. Ústecký kraj má například nejmenší kapacitu základních uměleckých škol, také nejméně sportovních klubů na počet obyvatel. Naopak se tu páchá nejvíce trestných činů. ,,V oblasti spokojenosti obyvatel se dokonce umístil na šestém místě před Prahou! Je to úspěch, ze kterého mám velkou radost a věřím, že i práce, kterou v Lounech odvádíme, k tomuto ohodnocení pomohla,“ řekl k výsledku lounský starosta Pavel Janda.

Analytická agentura Datank v průzkumu hodnotila tři základní faktory – životní prostředí, společenské souvislosti a spokojenost obyvatel. V rámci prvních dvou se věnovala i dalším kategoriím jako jsou bezpečnost, volnočasové aktivity a turismus, občanská společnost a tolerance, péče o děti a vzdělávání, rozvoj infrastruktury, zdravotní a sociální služby, ekologie a životní prostředí a práce. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video