Výtěžek dobročinné akce pořadatelé rozdělili mezi Renatu, Filipa a Lukáše

Lucie Steklá 2022-07-20 18:00:54

,,Tradice je když… Když už jsme se dvakrát sešli, program připravili, lidi sezvali a akci uspořádali. To je tedy tradice. Tour de Prty.“ uvedli organizátoři červnové dobročinné jízdy Tour de Prty při jejím hodnocení. Akce se vydařila a opět přispěla na dobrou věc.


Poprvé uspořádal spolek Porta Apostolorum orientační cyklojízdu s dobročinným rozměrem v září loňského roku. ,,Tehdy trochu skromněji než letos, navíc nám nepřálo počasí, takže zářijová akce byla spíše pro otužilejší jedince. I tak se jich na trať vydalo několik desítek. Letos jsme v krásném slunečném počasí zaznamenali účast dvojnásobnou. Možná ke zdárnému průběhu kromě přízně svatého Petra přispěl i banner pověšený na výjezdu z náměstí, který nešlo přehlédnout,“ uvedli pořadatelé.

Na přípravě druhého ročníku cyklojízdy se podílelo víc dobrovolníků, což se pro-jevilo především na jeho celkové organizaci a doprovodném programu. Na náměstí přibyla jízda zručnosti, hrála hudba, rozhodčí měli k dispozici ozvučení. U infocentra vznikl příjemný prostor, kde si návštěvníci mohli dát občerstvení a posedět. U vchodu lákala místní ZUŠka na sladkosti do Stonožkové cukrárny. Bylo obtížné odolat. Ještě složitější pak bylo ochutnat a vydat se na jednu ze dvou tras s plným žaludkem.

Základní atribut červnové akce byl stejný: protáhnout svoje tělo, poznat vesnice v okolí Postoloprt a zaplacením startovného pomoci lidem s těžším osudem. Na výběr byly dvě trasy: kratší na osmnáct kilometrů a delší čtyřicetikilometrová, která provedla cyklisty po všech vesnicích. Každou z dvanácti obcí reprezentovalo jedno razítko, které představovalo typickou stavební památku daného mís-ta. Úkolem bylo jednoduše nasbírat všechna razítka do speciální karty a předložit ji na registračním místě. Na všechny účastníky pak čekaly odměny, a jak pořadatelé říkají: ,,Věříme, že i hřejivý pocit z pomoci.“

Od rána se střídali děti i dospělí při jízdě zručnosti, která vznikla na asfaltové ploše náměstí. K vidění byly obdivuhodné výkony už v kategorii dětí do 10 let. Vítězka Barbora Čádová ukázala, že umí svoje kolo ovládat opravdu výjimečným způsobem. Soutěžící v kategorii dospělých zase předvedli krásný boj s velmi těsným výsledkem: vítězství pro sebe urval Petr Elsnic. Trojici vítězů doplnila Ivana Petřivalská, která ovládla kategorii do patnácti let.

Finanční výtěžek letošní akce předčil očekávání všech členů spolku Porta Apostolorum. Pěkné počasí přilákalo více milovníků cyklistiky, dostavilo se také víc dárců, kteří přispěli k bohulibému účelu, aniž by sedli na kolo. Prostě jen chtěli pomoci. Našly si i další dobré duše. Přinejmenším dva štědré dárce by organizátoři rádi jmenovali: Petra Lamače, který se podílel už na premiérovém ročníku, a Radku Mráčkovou. ,,Také díky nim jsme mohli nakonec podpořit více osob. Krátce po druhé hodině odpolední přišlo na řadu slavnostní vyvrcholení akce. Čtyřkolové chodítko jsme předali Renatě Kučerové. Finanční podporu získali také Filip Otta a Lukáš Řehák,“ upřesnili pořadatelé, kdo byl podpořen.

,,Za pořádáním Tour de Prty se schovávají desítky hodin práce členů spolku. Anežka, Iveta, Jana, Johanka, Lucka, Mirka, Pavel, Richard, Renata, Stáňa, tři Hanky, dvě Ivanky a dva Karlové však v podstatě ještě před závěrem letošního ročníku začali spřádat plány pro ročník příští. Stálo to letos za to a věřme, že v roce 2023 zvedneme pořadatelskou laťku zase o trochu výš.

Porta Apostolorum děkuje ze srdce všem svým partnerům a jejich zaměstnancům,“ loučili se po vydařené akci členové Porty Apostolorum. (kf)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video