Starosta Droužkovic: Chceme zůstat vesničkou

Redakce 2022-07-27 14:47:51

Droužkovice – Obci nedaleko Chomutova šéfuje starosta Zdeněk Národa. Droužkovice už nejsou zemědělskou obcí, jakou bývaly dříve, i když sám starosta chová koně a má vlastní políčko. O tom, jak se k obci přibližuje šachta i jestli je ještě nějaké místo pro nové obyvatele, jsme se ptali starosty na obecním úřadě.

Končí volební období, jak ho zpětně hodnotíte? Co se podařilo udělat?

Myslím, že se toho povedlo dost. Podařilo se nám sehnat několik dotačních titulů. Asi největší akcí je multifunkční hřiště, které bylo finančně nejvíc náročné, povedla se nám na něj sehnat dotace. Udělali jsme chybějící úsek cyklostezky, která propojuje Kadaň a Žatec. Z těch menších akcí se udělaly sociálky v kulturním domě, vnitřek požární zbrojnice včetně zázemí pro naše veřejně prospěšné pracovníky, opravila se márnice a vzniklo nové kolumbárium na hřbitově, společné prostory nájemních domů, sehnali jsme velkoobjemové kontejnery na biodpad a pro naše pracovníky elektrotříkolku, na čističce jsme udělali automatická česla. Už na začátku volebního období jsme nechali vybudovat nové sociálky a kiosky na koupališti a tak podobně. V podstatě všechny akce, které jsme si na začátku volebního období se zastupiteli řekli, tak jsme udělali.

Je něco, co přečkalo do dalšího volebního období?

Nestihli jsme udělat revitalizaci dvou rybníčků v obci. Tam jsme čekali na dotaci a nechtěli jsme do toho jít jen za obecní peníze. Ty hold budou muset počkat na nové zastupitelstvo. Máme udělaný projekt, máme výběrové řízení, ale nestihlo se to, revitalizace nádrží je odložena na příští rok.

Rybníky jsou ve špatném stavu?

Potřebují vyčistit, vytěží se sediment, pak to musí vyschnout. Udělají se nové hráze, výpusti, je to práce tak na rok.

V září budou komunální volby? Budete kandidovat?

Ano, budu, rád bych pokračoval, pokud mě lidé zvolí. Je to zajímavá a pestrá práce.

Je něco, co byste chtěl v případě zvolení v obci udělat?

Rádi bychom měli work-outové hřiště, dodělat ty zmiňované rybníky, do konce roku vyměníme okna u obecních bytů v nájemním domě čp. 264, teď proběhlo výběrové řízení na kamerový systém.

Potřebujete bezpečnostní kamery?

Kamery budou na vjezdech do obce. Máme opravdu problém s černými skládkami. Každou chvíli nám sem někdo něco vysype. Nacházíme tady každou chvíli pneumatiky, ledničky, nedávno to byly dva velké sudy vyjetého oleje... To nedělá nikdo z Droužkovic, kdo by tady vzal dva dvousetlitrové sudy oleje? My to musíme likvidovat, pro obec jsou to výdaje.

Přitom tady za rohem na Pražské je skládka a sběrný dvůr.

Přesně tak. Ale raději to přivezou k nám za humna. Máme to domluvené s policií a kamery budou snímat vjezdy do obce. Slibujeme si, že se dozvíme, kdo nám to sem tahá.

Máte za obcí šachtu a přibližuje se. Jak se s tím žije?

Ano, šachta se přibližuje. My se Severočeskými doly vycházíme velmi dobře. Jak se těžba blíží, občas spadne nějaký strom, oni nám dělají náhradní výsadbu podle našeho přání. Jinak nám každý čtvrtek tady jezdí zametací auto od šachty zdarma, podporují naše kulturní akce, dětské dny, přispívají i na infrastrukturu.

Dostáváte do rozpočtu peníze za těžbu na katastru?

Zatím ne, teď se tady skrývá ornice. Ale očekáváme, že až se bude těžit na našem katastru, budeme dostávat podíl z poplatků za povrchovou těžbu.

Chystá se v obci nějaká nová výstavba bydlení?

Soukromník přestavuje bývalé JZD s kravínem a administrativní budovou, má tam být asi dvacet bytů či řadových domů. My máme připravený projekt na sedm parcel, na výstavbu rodinných domů, o ty bude velký zájem. Ale už jsme si v obci řekli, že to bude stačit. Je nás tady teď asi osm set a chtěli bychom, abychom zůstali vesničkou. Také nemám moc rád, když se staví na orné půdě.

Droužkovice byly zemědělskou obcí. Platí to i dnes?

Dřív bylo prase v každém baráku, to už samozřejmě není. Pár lidí má slepice, králíky. Pole okolo obhospodařuje jedna firma z Droužkovic, ale jinak je to spíš o drobném hospodaření u několika lidí. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video